Інвестиції пустили в прибуток — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інвестиції пустили в прибуток

Казна та Політика
742
Інвестори у всьому світі демонструють віру в стійкість економічного зростання. В результаті вони збільшують інвестиції в ринки, що розвиваються, і в акції промислових компаній і компаній, зайнятих первинною переробкою сировини.
В щомісячному міжнародному опитуванні керівників Bank of America Merrill Lynch взяли участь 197 респондентів, під управлінням яких перебувають активи загальною вартістю $546 млрд. Дослідження показало, що за останній час значно зміцнилась віра інвесторів у стійкість макроекономічного зростання. Число керівників, в портфелях яких рівень ризикових вкладень піднявся вище середнього, досягло максимуму з січня 2006 року. Частка готівки в портфелях впала з 3,8% в березні до 3,5% в квітні. В той же час число інвесторів, що збільшили частку акцій в своїх портфелях, зросло з 33% в лютому до 52% в квітні.
У міру зростання упевненості в економічній стабілізації збільшується оптимізм інвесторів щодо прибутковості корпорацій. З 53% в березні до 71% в квітні збільшилося число респондентів, які чекають протягом найближчих 12 місяців зростання прибутку компаній на 10%. На цьому фоні інвестори збільшують в своїх портфелях частку акцій компаній циклічних секторів. Число керівників, що віддають перевагу інвестиціям в папери промислових компаній, зросло з 20% в березні до 27% в квітні. З 12% до 18% зросло число респондентів, які збільшили вкладення в компанії, зайняті первинною переробкою сировини.
"Компанії цих секторів зростають під час циклу зростання ВВП", - відзначає аналітик по стратегії "Ренесанс Капітал" Ованес Оганесян. На його думку, інвестиції в компанії цих галузей - це своєрідна гра в ідею зростання економіки. В той же час зараз зменшується песимізм інвесторів щодо банківського сектора. З 24% до 10% скоротилося число респондентів, які не вірять в його позитивні перспективи.
Країнні переваги інвесторів за останній місяць сильно не змінилися. На тлі зростання побоювань з приводу ситуації в єврозоні через держборг Греції вони скорочують інвестиції в папери європейських компаній і інвестують в японські. Вкладення в японські акції збільшили 12% глобальних фондів, що є максимальним показником з липня 2007 року. Серед ринків, що розвиваються, інвестори віддають найбільшу перевагу Росії, Бразилії і Таїланду. "Інвестори готові платити премію за компанії з низьким коефіцієнтом P/E (капіталізація компанії до чистого прибутку),- відзначає Оганесян.- Зараз P/E російських компаній 7,8, а бразильських - 13, при цьому прибутки російських компаній можуть зрости в найближчий рік на 35%, а бразильських - на 30%".
В Україні перспективними для вкладень експерти називають фінансовий, харчовий, вагонобудівний і металургійний сектори. "У цих секторах є компанії, ціни на акції яких привабливі з точки зору чекання фінансових результатів їх роботи цього року", - вважає керуючий директор ІК Dragon Capital Томаш Фіалу. Втім, компанії не рекомендують виходити інвесторам на місцевий біржовий ринок, який з початку року зріс на 64%, тоді як російський - на 8%. "Ми не здивуємося, якщо найближчим часом інвестори почнуть фіксувати прибуток, і на ринку буде короткострокова волатильність", - відзначив аналітик ІК "Ренесанс Капітал" Томас Манді.
Проте при відновленні співпраці України з МВФ, зниженні цін на газ і прийнятті бюджету-2010 торговці чекають продовження ралі. "Практика показує, що наш ринок легше зростає, ніж падає, що обумовлене невеликою кількістю емітентів і їх маленьким free float", - говорить глава департаменту торгівлі ІК BG Capital Вадим Самар.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас