Держбанкам підкинули клієнтів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держбанкам підкинули клієнтів

Казна та Політика
1789
З 1 травня всі держпідприємства, підконтрольні Міністерству промислової політики, зобов'язані обслуговуватися виключно в Ощадбанку і Укрексімбанку. У міністерстві заявляють, що це гарантує компаніям збереження коштів в умовах кризи. Банкіри незадоволені спробами відібрати у них платоспроможних клієнтів, а їх профільні асоціації вже поскаржилися на неконкурентні дії Мінпромполітики.
Міністерство промислової політики зажадало від підконтрольних йому державних підприємств до 30 квітня перейти на розрахунково-касове обслуговування в державні банки. Згідно наказу №160 "Стосовно відкриття рахунків у державних банківських установах" всі керівники держкомпаній повинні до кінця місяця відкрити в Укрексімбанку і Ощадбанку рахунки, переказати на них всі наявні кошти і здійснювати через них всі фінансові операції.
Це дасть підприємствам гарантії збереження коштів в умовах кризи, вважають в міністерстві. "Сьогодні банк може працювати, а завтра - закритися, тоді як держава гарантує збереження коштів держпідприємств, - сказала керівник прес-служби Мінпромполітики Наталія Письменна.- Крім того, це спрощує процедуру фінансової допомоги підприємствам від держави, наприклад видачі кредитів під держгарантії".
Письменна не змогла повідомити, скільки компаній підкоряється міністерству, заявивши, що їх дуже багато, зокрема підприємства військово-промислового комплексу. Відзначимо, що лише згідно закону №847-XIV у управлінні Мінпромполітики перебувають 104 підприємства, які не підлягають приватизації.
Державні банки підтримують бажання міністерства розширити їх клієнтську базу. "Наш банк готовий прийняти багато клієнтів, не думаю, що з цим будуть якісь проблеми, - сказав член правління Укрексімбанку Володимир Гиріс.- Якщо підприємство кредитоспроможне, то йому даватимуть кредити". У прес-службі Ощадбанку відмовилися коментувати це питання.
Інші банкіри обурені рішенням Мінпромполітики. "Це рішення суперечить антимонопольному законодавству. Якщо комерційний банк кредитує держпідприємство, а державний банк не може, то чому саме держбанк повинен його обслуговувати?" - обурюється член наглядової ради асоціації "Український кредитно-банківський союз", голова правління Агрокомбанку Олександр Новіков. За його інформацією, інші міністерства поки не пред'являли підконтрольним їм підприємствам аналогічних вимог.
На обслуговування в держбанки навряд чи перейдуть абсолютно всі держкомпанії, підконтрольні Мінпромполітики. "Якщо частка держави 100%, то жодних питань немає, підприємство просто буде виконувати наказ. Але якщо в компанії державі належать всього 25%, то у інших акціонерів можуть бути претензії, - пояснив заступник голови правління 'Райффайзен Банк Аваль' Віктор Горбачов.- Крім того, деяким підприємствам необхідний широкий спектр послуг".
З цієї причини держпідприємства можуть не квапитися з переведенням рахунків. "У нас є кредитні лінії в комерційних банках і хороша кредитна історія. Нам зрозумілий інтерес держави, але тоді держбанки повинні запропонувати нам вигідні умови: хороші ставки, розвинену мережу, високий рівень обслуговування", - заявив директор одного з транспортних підприємств, відзначивши, що вони ще не отримали наказ міністерства від 30 березня.
Аби запобігти переведенню рахунків, Асоціація українських банків і Український кредитно-банківський союз звернулися із скаргою в Антимонопольний комітет. У комітеті повідомили, що поки не отримали скаргу, але готові вивчити питання на предмет відповідності дій Мінпромполітики вимогам конкурентного законодавства і вже готують запит до цього відомства. "Законодавство забороняє органам влади здійснювати антиконкурентні дії, за це вони несуть адміністративну відповідальність. Будь-які нормативно-правові або розпорядчі акти, які можуть вплинути на конкуренцію, органи влади повинні погоджувати з нами", - заявив начальник прес-служби комітету Богдан Якимюк.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас