Акція допомоги Греції - сумнівна авантюра — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Акція допомоги Греції - сумнівна авантюра

Казна та Політика
3294
Вперше від рішення про допомогу одній країні залежить доля найбільшого валютного простору світу. Загалом, Європа і Німеччина погодилися на доволі сумнівну авантюру, вважає газета Die Welt.
Всі - і європейські політики, і центральні банки, і інвестори - відчувають полегшення у зв'язку з тим, що вдалося схвалити комплекс заходів, спрямованих на порятунок Греції. Греція врятована - принаймні, на якийсь час. Правда, ціна цієї унікальної акції допомоги виявляється для єврозони дуже високою, багато питань залишаються без відповіді, та і жодної упевненості в успіху теж немає.
Країни Євросоюзу і Міжнародний валютний фонд, пообіцявши Греції мільярдні кредити, створюють небезпечний прецедент. Якщо держави ЄС не зроблять правильних висновків, то події останніх днів можуть зумовити різке ослаблення євро, що може стати взагалі кінцем ери загальноєвропейської валюти. Адже рішення допомогти Греції сигналізує, що в будь-якому разі вживатимуться заходи для порятунку країн, що переживають кризу. Тому слід прояснити деталі: на яких умовах видаватимуться кредити і хто контролюватиме їх дотримання? Крім того, чиї компетенції будуть пріоритетними - МВФ чи ЄС? Чи будуть приватні кредитори брати участь в акції порятунку? І що станеться, якщо греки не приймуть поставлених перед ними умов?
Вже сьогодні можна спостерігати за політичними іграми в Греції. В найближчому майбутньому греки звалять провину за фінансово-політичну катастрофу їхньої країни на ЄС і МВФ. Це типовий рефлекс, який проявлявся в багатьох країнах і який може призвести до тектонічної зміни політичного ландшафту. Досить пригадати Угорщину, яку рятував МВФ. Все це не обіцяє нічого хорошого. Навіть якщо тепер гроші потечуть у Грецію, в довгостроковій перспективі її уряду буде дуже важко зберігати свою платоспроможність.
Втім, це буде далеко не першим невдалим проектом МВФ. Проте вперше від пакету заходів допомоги залежить доля найбільшого валютного простору світу. Загалом, Європа і Німеччина погодилися на досить сумнівну авантюру.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас