АП: Бюджетні проблеми в I кв. вирішувалися за рахунок коштів НБУ і затримок з відшкодуванням ПДВ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АП: Бюджетні проблеми в I кв. вирішувалися за рахунок коштів НБУ і затримок з відшкодуванням ПДВ

Казна та Політика
444
Бюджетні проблеми в січні-березні 2010 року вирішувалися за рахунок прихованого емісійного фінансування дефіциту державного бюджету з боку Національного банку України (НБУ), нарощування боргових операцій і затримок з відшкодуванням податку на додану вартість (ПДВ), вважають експерти адміністрації президента України.
"Кредитором по державних внутрішніх запозиченнях продовжує виступати НБУ (у його власності перебуває 72% загального обсягу облігацій внутрішньої державної позики, що перебувають в обігу), а отже, відбувається приховане емісійне фінансування дефіциту державного бюджету", - підкреслюється в аналітичній записці, текст якої розміщений на веб-сайті глави держави.
В ній відзначається, що обсяг ОВДП у власності Нацбанку за три місяці поточного року зріс на 21,8 млрд грн.
Крім того, за даними адміністрації президента, НБУ в першому кварталі перерахував до бюджету 1,0 млрд грн. перевищення кошторисних доходів над витратами. "Відповідно до тимчасового розпису держбюджету, по доходах Нацбанк мав перерахувати відповідні кошти до держбюджету в другому кварталі 2010 року", - підкреслюється в записці.
Щодо ПДВ в ній вказується, що сума невідшкодованого податку за три місяці 2010 року зросла на 6,6 млрд грн. - до 28,4 млрд грн.: обсяг бюджетного відшкодування ПДВ скоротився на 3,2 млрд грн. в порівнянні з аналогічним періодом минулого року - до 3,9 млрд грн.
При цьому плани по збору цього податку в першому кварталі недовиконані: по ПДВ з вироблених в Україні товарів - на 9,6 млрд грн.; по ПДВ з ввезених на територію країни товарів - на 3,1 млрд грн.
"Аналіз основних чинників впливу на процес наповнення загального фонду держбюджету засвідчив продовження активного використання такого важеля, як затримка бюджетного відшкодування суб'єктам господарювання ПДВ. Виключення з економіки такого значного ресурсу є одним з факторів погіршення фінансового стану суб'єктів господарювання", - підкреслюється в записці.
В записці не наводиться аналіз виконання держбюджету в березні-2010, коли до роботи приступив новий уряд країни, проте повідомляється, що в січні-березні-2010 до держбюджету надійшло 51,6 млрд грн. (лише на 0,3 млрд грн. більше, ніж за відповідний період 2009 року).
До загального фонду держбюджету, за даними адміністрації президента, за перший квартал мобілізовані доходи в сумі 39,0 млрд грн. (з врахуванням відшкодування ПДВ), або 85,5% тимчасовому розпису цей період (невиконання плану склало 6,6 млрд грн.). В той же час в січні-березні-2010 в порівнянні з січнем-березнем-2009 до загального фонду держбюджету зібрано доходів на 13% більше (39 млрд грн.).
"За січень-березень 2010 року обсяг сформованого ресурсу загального фонду держбюджету (з врахуванням запозичень) склав 64,1 млрд грн., або 107,3% планових показників. При цьому варто зазначити, що 30% вказаного ресурсу було акумульовано за рахунок позикових коштів і коштів, повернених з депозитів. У січні-березні 2009 року питома вага вказаних джерел в загальному обсязі сформованих надходжень складала лише 8%", - вказується в записці.
За даними адміністрації президента, з врахуванням недофінансування витрат і надання кредитів ресурси загального фонду держбюджету (з врахуванням запозичень) в першому кварталі перевищили здійснені витрати (включаючи погашення боргу) на 8,3 млрд грн.
"Низький рівень виконання прибуткової частини загального фонду держбюджету змушував уряд продовжувати рятувати ситуацію шляхом здійснення запозичень на внутрішньому ринку, обсяг яких (19,3 млрд грн.) на 38,5% перевищив планові завдання (13,9 млрд грн.)", - додають експерти адміністрації.
Як повідомлялося, парламент і уряд України не змогли своєчасно затвердити держбюджет на 2010 рік. Збір коштів і витрати в поточному році поки здійснюються за тимчасовим розписом Міністерства фінансів.
Держбюджет України включає загальний фонд, куди прямують податки і збори і з якого фінансуються основні витрати, і спеціальний фонд, кошти якого мають цільове призначення. При цьому дефіцит держбюджету розраховується як різниця сум його доходів і повернених до бюджету кредитів, а також витрат і виданих з держбюджету кредитів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас