"Ъ": Родовід Банк попросив підтримки в уряду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Родовід Банк попросив підтримки в уряду

Казна та Політика
2900
Родовід Банк надіслав прем'єр-міністрові Миколі Азарову лист, в якому поклав на Нацбанк відповідальність за складну фінансову ситуацію в банку. Такі ж листи були надіслані ще деяким членам Кабміну.
"Правління НБУ, приймаючи рішення про ліквідацію Укрпромбанку, фактично поставило під сумнів подальше існування Родовід Банку, який узяв на себе нічим не забезпечені зобов'язання Укрпромбанку і вимушений їх виконувати за рахунок коштів від капіталізації", - сказано в листі.
Нагадаємо, спільною постановою Кабміну і Нацбанку від 7 жовтня 2009 року було вирішено перевести в Родовід Банк вклади фізичних осіб Укрпромбанку на 6,84 млрд грн. і ліквідні активи на таку ж суму. Для швидкої виплати вкладів Кабмін збільшив капітал Родовід Банку на 5,6 млрд грн., з яких, за словами Сергія Щербини, з 10 листопада майже 4 млрд грн. видано населенню, а решта пролонговані. Але активи вирішено було перевести після аудиторської оцінки. Тяганина з вибором оцінювача змусила Нацбанк в день завершення мораторію на повернення коштів кредиторам, 21 січня, прийняти рішення про ліквідацію Укрпромбанку. Це не дозволило Родовід Банку отримати активи банку, і в березні він подав до суду на НБУ з метою скасувати рішення про ліквідацію.
Щербина вважає, що НБУ винен в тому, що йому не був переданий кредитний портфель. "Тимчасова адміністрація Укрпромбанку за підтримки зацікавлених осіб Нацбанку наполегливо саботувала і продовжує саботувати передачу вказаних активів, деякі з яких є забезпеченням кредитів, отриманих Укрпромбанком з метою їх незаконного виведення на підконтрольні структури", - відмічено в листі. Тому Родовід Банк зажадав зупинити "безконтрольну реалізацію активів Укрпромбанку" і закінчити їх перерахування на баланс банку, а також "через правоохоронні органи залучити винних до передбаченої законом відповідальності".
Кабмін доки не відреагував на листи тимчасового адміністратора, а в НБУ, дізнавшись про вимоги Сергія Щербини, спробували його звільнити. Джерела в правлінні НБУ повідомили, що вони розглядали питання про його зміну. "Сьогодні точно його поміняємо, - розповів один з них вчора вдень.- Питання, звичайно, має вирішувати власник - Кабмін. Але Сергій Тігіпко (віце-прем'єр) відійшов від держбанків і сказав: вирішуйте все з Федором Ярошенком (міністр фінансів ). Але той зараз у Вашингтоні з президентом. Це треба якось вирішувати, адже треба призначати голову правління, погодженого з Кабміном. Хоча ми можемо знову поставити тимчасового адміністратора з нашої лавки запасних". Серед претендентів були названі Ігор Францкевич і Олександр Адарич. Втім, вчора Сергія Щербину так і не звільнили - він пішов на лікарняний.
Юристи називають вимоги Сергія Щербини логічними, але позбавленими юридичної бази. На думку управляючого партнера юридичної фірми LCF Law Group Ганни Огренчук, адміністратор повинен подати до суду не на НБУ, а на Укрпромбанк, який не виконав умови підписаного договору. "Але якщо ліквідатор Укрпромбанку почав процедуру продажу активів, то виконання вимог адміністратора Родовід Банку в добровільному порядку сумнівні", - підкреслила вона. Управляючий партнер юридичної фірми "Лавринович і Партнери" Максим Лавринович упевнений, що Кабмін стосовно Родовід Банку знов прийме політичне рішення: "Вся ця ситуація з початку до кінця - політична. Зобов'язання перейшли технічно, а не юридично. І якщо в суді відновлять всі факти цього процесу, то суд може поставити під сумнів і укладений договір".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас