Порушення росту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Порушення росту

Фондовий ринок
673
Державна комісія з цінних паперів і фондового ринку (ДКЦПФР) 30 березня підбила підсумки моніторингу діяльності учасників фондового ринку в 2009 р. Фактично Держкомісія під головуванням нового керівника Дмитра Тевельова спробувала визначити основні проблеми роботи фондового ринку, у тому числі і ринку публічних інститутів спільного інвестування (ІСІ). Із звіту ДКЦПФР виходить, що на ринку публічних інвестфондів досі залишаються невирішеними проблеми, пов'язані з порушеннями компаніями з управління активами (КУА) вимог до оцінки вартості активів ІСІ та їх диверсифікації, а також проблема повернення банківських депозитів.
Свіжий діагноз
Нагадаємо: згідно Положенню ДКЦПФР "Про порядок визначення вартості чистих активів ІСІ", вартість цінних паперів (ЦБ) в портфелях фондів визначається за допомогою показника біржового курсу. Більше того, якщо ЦБ котируються одночасно на декількох біржах, КУА зобов'язана при розрахунку вартості чистих активів фонду використовувати найменший біржовий курс.
"За результатами моніторингу структури чистих активів ІСІ виявлені численні випадки порушення КУА вимог Положення в частині оцінки ринкової вартості ЦБ не за біржовим курсом організаторів торгів або не за найменшим біржовим курсом", - повідомляє ДКЦПФР. За словами регулятора, станом на 1 березня 2010 р. були відкриті вісім справ у зв'язку із згаданими вище порушеннями, а в шести випадках на КУА були накладені санкції.
Варто зазначити, що ДКЦПФР тепер зможе більш оперативно відстежувати ситуацію з визначенням вартості ЦБ в активах ІСІ. Річ у тім, що з 1 квітня українські фондові біржі повинні надавати звітність про укладені, завершені та анульовані операції з ЦБ щодня. За словами директора департаменту моніторингу фондового ринку ДКЦПФР Олени Табали, якщо раніше Держкомісія отримувала звітність бірж раз на місяць, то тепер дані про операції і біржові курси надходять щодня до 11 ранку. Більше того, в Комісії не відкидають, що при вдосконаленні обміну інформацією дані до регулятора зможуть надходити не більше ніж через 90 діб після укладення операції.
Ще однією великою проблемою для ІСІ, на думку чиновників, є той факт, що частина коштів фондів виявилася замороженою в проблемних банках. Втім, надані Держкомісією дані говорять про те, що втрати фондів є далеко не смертельними. За інформацією ДКЦПФР, на 30.09.09 р. в активах невенчурних ІСІ знаходилися кошти на депозитах в наступних банках, в яких введена тимчасова адміністрація або відносно яких прийнято рішення про ліквідацію: "БІГ Енергія" (14,5 млн грн., або 3,35% загальної вартості активів ІСІ), "Банк регіонального розвитку" (6,9 млн грн., 1,59%), Укрпромбанк (1,3 млн грн., 0,28%), Трансбанк (1,3 млн грн., 0,31%), "УФГ" (0,5 млн грн., 0,11%), "Володимирський" (0,4 млн грн., 0,09%), "Арма" (0,2 млн грн., 0,06%). ДКЦПФР відзначає, що при цьому в більшості випадків йдеться про депозити, термін дії яких вже завершився.
Чиновники вважають, що КУА нерідко вели ризиковану інвестиційну політику. Згідно висновкам ДКЦПФР, виконання КУА вимог до диверсифікації активів ІСІ залишає бажати кращого. Нагадаємо, що диверсифікованим ІСІ відповідно до законодавства забороняється тримати у вигляді депозитів, коштів на поточних рахунках, ощадних сертифікатів і банківських металів більше 50% загальної вартості активів. Більше того, в одному банку ІСІ не має права розміщувати понад 10% вартості своїх активів.
"Частка депозитних рахунків, відкритих КУА на користь ІСІ в банківських установах, в яких введена тимчасова адміністрація або стосовно яких прийнято рішення про ліквідацію, перевищує допустимі показники, визначені законодавством", - йдеться в звіті ДКЦПФР за 2009 р.
При цьому Держкомісія наводить низку прикладів невиконання КУА вимог законодавства. Вона повідомляє, що на 30.09.09 р. депозит "преміум-фонду збалансований" в банку "БІГ Енергія" складав 43,5% загальної балансової вартості активів даного ІСІ, а "преміум-фонду Індексний" - 22,4%. І це не єдиний приклад. На ту ж дату кошти фонду "ФІНАРТ перший" на депозитних рахунках в "Трансбанку" складали 15,6% його активів, а депозит фонду "Аврора - фонд зростання" в Укрпромбанку - 14,6% активів ІСІ.
А зростання все ж є
Незважаючи на численні проблеми, представники ринку відзначають, що I квартал поточного року виявився вдалим для публічних ІСІ. Фонди змогли наростити вартість чистих активів (СЧА), оскільки місцевий ринок ЦБ не завжди відображав ситуацію на світових фондових майданчиках. Наприклад, в січні-лютому 2010 р. на всіх провідних світових ринках спостерігалося зниження фондових індексів на 1-6,9%. В той же час український ринок ЦБ в лютому 2010 р. переживав різке зростання котирувань акцій вітчизняних емітентів. Власне, за лютий індекс ПФТС зріс на 11,21%, а індекс Української біржі - на 7,53%. Більше того, в лютому обсяг торгів на Українській біржі збільшився на 25,7%, а на ПФТС - на 74,9%. На думку аналітиків Української асоціації інвестиційного бізнесу, це зростання було викликане підвищенням інтересу нерезидентів до українських ЦБ після завершення президентських виборів.
"Продовжували демонструвати позитивну динаміку і публічні ІСІ, проте значно "відстаючи" від індикаторів "блакитних фішок", - відзначається в звіті УАІБ за лютий 2010 р. Фонди дійсно істотно програвали в темпах зростання біржовим індексам. За даними УАІБ, протягом лютого чисті активи 32 відкритих інвестфодів, що відзвітували перед Асоціацією, зросли на 9,38 млн грн., до 241,41 млн грн.
"Це найбільший показник з вересня 2009 р.", - повідомляє УАІБ. При цьому зменшення вартості чистих активів спостерігалося в 10 ІСІ на загальну суму всього 0,88 млн грн. Експерти відзначають, що зростання вартості активів ІСІ в першу чергу було зумовлене зростанням цін на акції, що знаходяться в портфелях фондів. При цьому вперше з початку падіння фондового ринку в 2008 р. відкриті ІСІ змогли наростити капітал. Чистий його приплив в лютому склав 0,28 млн грн.
Продовжують показувати позитивну динаміку і закриті ІСІ. Зокрема, з 21 фонду, що подає звітність в УАІБ, протягом лютого 17 демонстрували зростання активів і лише 5 - падіння. Сукупні чисті активи 21 фонду на кінець лютого склали 156,7 млн грн. Якщо врахувати, що кількість розміщених фондів ЦБ не змінилася, то можна зробити висновок, що зростання було досягнуте не за рахунок залучення додаткових коштів інвесторів, а за рахунок збільшення вартості інвестиційних портфелів, в першу чергу - ЦБ.
Олег Морква, генеральний директор КУА "ІНЕКО-Інвест":
- Порушення на ринку ІСІ були і в 2008 р., коли спостерігалися системний відтік ресурсів і зниження вартості ЦБ. Оскільки Закон про ІСІ тоді діяв ще в старій редакції, в КУА не було можливості провести диверсифікацію активів. Коли ж прийняли нову редакцію документа, нові норми стали затребуваними, але поїзд вже пішов. У результаті, ринок відчував додаткову втрату прибутковості. У 2009 р. ринок почав зростати, але частина ресурсів на той час вже виявилася акумульованою в проблемних банках. Не можна докоряти керівникам у тому, що вони чинили необачно. Адже і "Родовід Банк", і Укрпромбанк, і "Надра Банк" були крупними фінустановами, про які не можна було сказати, що у них сумнівна репутація. Є об'єктивні причини, через які КУА не могли своєчасно продати певні активи і перекласти гроші. Що стосується проблем, пов'язаних з оцінкою активів, то тут теж не можна звинувачувати що лише управляючих.
Михайло Ройко, президент інвестиційних фондів КУА "Амадеус":
- Коли УАІБ почала працювати з біржами і надавати індустрії єдину інформацію, проблема оцінки активів в основному вирішилася. Ми отримали біржовий мінімальний курс по Україні. До цього, звичайно, проблеми були. Оцінка активів і поняття біржового курсу в українській нормотворчості - найслабше місце. Є проблема множинності біржових курсів в одного і того ж паперу. Ведуться серйозні дискусії, але рішенню питання заважають великі амбіції учасників ринку і бірж. Комусь завжди здається, що його ущемляють.
Комісія права в тому, що КУА дійсно порушували диверсифікацію. Вже ніхто ні в чому таким КУА не допоможе. Активи в проблемних банках можна потихеньку списувати як безнадійну дебіторську заборгованість і сподіватися, що наступного разу пощастить більше. Серйозніша проблема полягає в тому, що наша індустрія підніматиметься з колін ще декілька років. Всі спроби знову почати збирати гроші інвесторів виявилися безрезультатними. А робили їх багато компаній. Випускалися папери, відкривалися нові дуже цікаві фонди, які до кризи пішли б "на ура", але зараз не викликають практично ніякого інтересу.
Юрій Гусєв
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас