АУБ виступає проти підвищення вимог до розміру статутного капіталу банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АУБ виступає проти підвищення вимог до розміру статутного капіталу банків

Казна та Політика
351
Асоціація українських банків (АУБ) виступає проти законодавчої ініціативи про підвищення мінімального рівня статутного капіталу банків, повідомляється на веб-сайті АУБ.
"Ці пропозиції стосуються внесення змін до закону України про банки і банківської діяльності щодо підвищення мінімальних вимог до статутного капіталу для створення банку до 500 млн грн (ст. 31) з наданням Нацбанку України права на встановлення розміру мінімального регулятивного капіталу і адекватності капіталу", - говориться в повідомленні.
У документі уточнюється, що така ініціатива відображена в таблиці пропозицій до законопроекту №0884 (щодо регулювання діяльності банків), підготовленої Нацбанком при участі експертів міжнародних фінансових організацій. Пропозиції до законопроекту були сформовані в рамках його підготовки до другого читання в парламенті.
"Прийняття змін щодо підвищення мінімальних вимог до статутного капіталу без будь-яких застережень відносно нерозповсюдження цієї норми на вже діючі банки надасть НБУ право застосовувати нові вимоги також і до вже існуючих банків", - відзначають в АУБ.
Згідно з діючою редакцією закону про банки, мінімальний розмір статутного капіталу на день реєстрації банку повинен становити не менш 75 млн грн.
В АУБ вважають, що в результаті прийняття таких змін переважна більшість українських банків буде поставлена перед необхідністю термінового нарощування капіталу: законодавча ініціатива стосується 130 з 175 діючих у країні банків.
"В умовах фінансово-економічної кризи, коли відбувається згортання економіки… це є неможливим", - говориться в повідомленні.
На думку АУБ, пропоновані виправлення до профільного закону створюють умови для витиснення з ринку значної кількості банків. В асоціації вважають, що такі дії порушують конституційні норми щодо захисту державою прав власників і зворотності дії в часі законів і нормативно-правових актів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас