Пенсіонери підривають бюджет Каліфорнії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пенсіонери підривають бюджет Каліфорнії

Казна та Політика
602
Різниця між активами і зобов'язаннями державних пенсійних фондів Каліфорнії протягом найближчих 16 років може перевищити $500 млрд. Такі розрахунки надали фахівці Школи державної політики при Стенфордському університеті, провівши дослідження на замовлення губернатора штату Каліфорнія Арнольда Шварценеггера. Група дослідників проаналізувала фінансові результати трьох найбільших пенсійних фондів Каліфорнії - California Public Employees’ Retirement System, California State Teachers’ Retirement System і University of California Retirement System. Очікується, що для виконання всіх своїх зобов'язань перед каліфорнійськими пенсіонерами фондам доведеться залучати гроші з бюджету штату.
Дослідники прогнозують, що прибутковість фондів складатиме приблизно 4,14% річних. Вони виходили з того, що інвестиції пенсійних фондів мають становити мінімальні ризики, а тому вирішили відштовхуватися від прибутковості десятирічних казначейських облігацій, випущених в лютому 2010 р. з прибутковістю 4,14%. В результаті їхні розрахунки показали, що сукупний дефіцит бюджетів трьох найбільших пенсійних фондів протягом найближчих 16 років перевищить $425 млрд. Враховуючи те, що за останній рік ці фонди втратили близько $110 млрд., загальний обсяг незабезпечених зобов'язань може перевищити $0,5 трлн.
Самі пенсійні фонди стверджують, що обсяг їхніх незабезпечених зобов'язань протягом найближчих 16 років складе трохи більше $55 млрд. Фахівці пенсійних фондів негайно піддали критиці прогнози дослідників із Стенфорда. У California Public Employees’ Retirement System стверджують, що дослідження ігнорує той факт, що за останні 20 років фонд показував річну прибутковість на рівні 7,9%. Представники фонду кажуть, що в даний час лише чверть активів фонду інвестована в інструменти з фіксованою прибутковістю, тоді як більше половини - в акції, а 11,6% - в альтернативні активи. В той же час аналітики із Стенфорда вважають, що така структура активів буде змінена, бо вона не дозволяє повною мірою забезпечити збереження коштів фонду від ризиків.
Штат Каліфорнія, якому треба покривати дефіцит пенсійних коштів з власного бюджету, сам зазнає фінансових труднощів. Під час економічної кризи штат Каліфорнія постраждав більше, ніж інші регіони США. Безробіття в штаті тримається на рівні 12,5%, хоча в середньому по країні - близько 9,7%. Так, за рівнем безробіття Каліфорнія стоїть на п'ятому місці після Мічігану, Невади, Род-Айленда і Південної Кароліни. Дефіцит бюджету штату перевищує $20 млрд. У зв'язку з цим губернатор Каліфорнії Арнольд Шварценеггер вже оголошував про надзвичайний фінансовий стан.
Влада Каліфорнії винаходить все нові способи скорочення витрат штату і залучення нових джерел бюджетних надходжень. Так, близько 11% бюджету Каліфорнії, або близько $8 млрд. йдуть на утримання в'язниць, ставлячи ці витрати попереду таких витрат, як вища освіта. У 2007 р. в каліфорнійських в'язницях відбували покарання близько 170 тис. осіб, хоча в'язниці ці розраховані всього лише на 100 тис. ув'язнених. Губернатор закликав виправити цей дисбаланс і запропонував побудувати в Мексиці в'язниці для 20 тис. нелегальних іммігрантів, що нині сидять за ґратами в Каліфорнії. Влада розраховує, що такий аутсорсинг дозволить штату щороку економити $1 млрд.
В лютому влада штату Каліфорнія оголосила про плани продажу 11 офісних об'єктів за понад $2 млрд. Згідно заяві департаменту генеральної служби штату, на продаж можуть бути виставлені об'єкти нерухомості площею близько 7,3 млн. кв. футів в Лос-Анджелесі, Сан-Франциско, Окленді, Сакраменто і Санта-Розі. Запропонований портфель нерухомості включає два офісні комплекси загальною площею в 3,3 млн. кв. футів у Сакраменто, дві будівлі в Лос-Анджелесі майже на 1,2 млн. кв. м, дві будівлі в Сан-Франциско на 900 тис. кв. футів і офісну башту в Окленді площею 700 тис. кв. футів. Продавати нерухомість передбачається з умовою подальшої оренди у нових власників. Із загальної суми виручених коштів понад $1 млрд. має піти на сплату заборгованості по облігаціях, а ще як мінімум $660 млн. буде вкладено в держфонд.
Ще одне джерело надходжень до бюджету Каліфорнії може з'явитися, якщо на референдумі штату (заплановано на листопад) буде прийнято рішення про легалізацію продажу маріхуани. Головне податкове управління штату підрахувало, що продаж маріхуани допоможе різко скоротити дефіцит бюджету штату, щороку приносячи в казну штату $1,4 млрд. "Легалізація може стати ще одним джерелом поповнення бюджету штату", - заявила прес-секретар цього відомства Аніта Гор. Проте, за її словами, Головне податкове управління штату ще не виробило своєї оцінки з приводу правомочності легалізації конопляного зілля.
Незважаючи на лояльне ставлення до торгівлі маріхуаною, влада Каліфорнії підсилила переслідування курців, що також може поповнити бюджет штату. Законодавчі збори штату затвердили закон, згідно з яким заборонено палити на пляжах і лежати на тротуарах. Законодавці вказують, що незагашені недопалки в парках вже не раз викликали лісові пожежі в Каліфорнії, а плаваючі недопалки в океані стали справжнім "екологічним лихом". Порушникам антинікотинового закону загрожуватиме штраф у розмірі $100.
Мерія каліфорнійського міста Сан-Франциско пішла ще далі і запропонувала заборонити перехожим сидіти і лежати на міських тротуарах. Заборона діятиме з 7:00 до 23 годин. Всіх, хто приляже на тротуарі в указаний час, чекатиме штраф за "лежання в недозволеному місці" у розмірі $100 вперше і $500 або 30 днів в'язниці - при повторних порушеннях закону. Лавки і лужки виявляться єдиними місцями в місті, де можна буде відпочити безкоштовно.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас