АМК хоче садити за картельні змови — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АМК хоче садити за картельні змови

Казна та Політика
429
Антимонопольний комітет України ініціює введення кримінальної відповідальності за антиконкурентні змови. Про це повідомила прес-служба АМК із посиланням на слова голови комітету Олексія Костусєва.
Повідомляється, що Антимонопольний комітет має намір звернутися до Верховної Ради в проханням підтримати в другому читанні законопроект щодо введення кримінальної відповідальності за антиконкурентні змови.
Костусєв відзначив, що керівництво держави поставило мету забезпечити в Україні високоефективну ринкову економіку і доручило відповідним органам влади вжити всіх необхідних заходів для попередження безпідставних цінових сплесків. На думку Костусєва, дієвим засобом запобігання антиконкурентним погодженим діям підприємців, які становлять найбільшу загрозу економічному розвитку країни, стане введення кримінальної відповідальності для конкретних осіб, які приймають рішення про змову.
На думку голови АМК, в сьогоднішніх умовах, коли бізнес у багатьох випадках намагається перекласти власні фінансові ризики на споживачів за рахунок таємних домовленостей стосовно завищення цін або розділення товарних ринків, прийняття парламентом розробленого комітетом законопроекту служитиме реальним попередженням неправомірних дій.
"Упевнений, що всі розуміють, що тягар штрафних санкцій, які може накладати Антимонопольний комітет і які він застосовує до підприємств-порушників за змову, лягає врешті-решт на трудові колективи, тоді як конкретні їх керівники, які домовляються про неправомірні дії, залишаються поза відповідальністю. Це не зовсім правильна, недосконала система, і тому я сподіваюся, що закон про впровадження кримінальної відповідальності за картелі буде ухвалений народними депутатами. Можна багато дискутувати з приводу цієї ініціативи, але те, що існування такого закону відразу ж забезпечить дієве попередження змов, є беззаперечним", - відзначив Костусєв, додавши, що в США за участь в картелі встановлено тюремне ув’язнення на декілька років.
Крім того, глава АМК висловив надію на підтримку Верховною Радою законопроекту про підвищення штрафних санкцій, які можуть накладати територіальні відділення комітету, бо на сьогодні максимально можливий штраф, який може застосувати регіональний підрозділ АМК, складає лише 17 тис. грн. "Ми вважаємо, що ця норма є застарілою і добиватимемося підвищення граничного рівня фінансових санкцій відділень Антимонопольного комітету до 100 тис. грн.", - заявив Костусєв.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас