Ярошенко позичить за кордоном — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ярошенко позичить за кордоном

Кредит&Депозит
575
Кабінет міністрів доручив міністрові фінансів Федору Ярошенку здійснювати державні зовнішні запозичення і укладати для цього необхідні угоди.
В лютому державний борг зріс до чергового історичного максимуму - $37,944 млрд. Проте учасники ринку вважають, що це далеко не межа. За даними деяких ЗМІ, уряд допускає випуск єврооблігацій в 2010 р. на суму близько $1,3 млрд.
Раніше директор інвесткомпанії "Фенікс Капітал" Дмитро Гавриленко прогнозував, що обсяг випуску державних єврооблігацій України в 2010 р. може скласти як мінімум $500 млн. з прибутковістю в інтервалі від 7% до 10%. Експерт аргументував свій прогноз наявністю попиту на українські боргові папери.
В квітні уряд із посиланням на прем'єр-міністра Миколу Азарова повідомляв про те, що Україна отримала вже дев'ять пропозицій від лідерів ринку про випуск єврооблігацій. За даними Мінфіну, зацікавленість вийти на український ринок мають європейські, американські і японські інвестори.
Начальник відділу аналізу фінансових ринків "ІНГ Банку (Україна)" Олександр Печеріцин вважає, що уряд за допомогою єврооблігацій може залучити в 2010 р. $1,5-2 млрд. "Інвестори і посередники бачать інтерес до суверенних бондів. Боргове навантаження України відносно невисоке. Співвідношення держборгу до ВВП для України складає близько 32-33%. Це один з найнижчих показників у Європі. В Греції цей показник - на рівні близько 100%, в розвинених країн - 70-80%", - розповів експерт.
За його оцінками, українські єврооблігації можуть бути розміщені на 5-10 років. "Економіка відновлюватиметься, тому в такі терміни обслуговувати ці запозичення Україна зможе безболісно", - відзначив Печеріцин.
В середині березня віце-прем'єр Сергій Тігіпко відзначив, що уряд в політиці державних запозичень орієнтуватиметься перш за все на зовнішні запозичення. В той же час він сказав, що пропоновані ставки ще високі. Заступник міністра фінансів Андрій Кравець в березні заявив, що Мінфін допускає розміщення єврооблігацій в травні-червні поточного року.
На думку Олександра Печеріцина, найбільш слушний момент для виходу на ринок зовнішніх запозичень для Мінфіну настане після відновлення програми кредитування МВФ. "Це призведе до зниження країнних ризиків і значно зменшить вартість запозичень", - вважає експерт.
В липні 2009 р. Кабмін дав право в.о. міністра фінансів Ігорю Уманському підписувати угоди по залученню зовнішніх запозичень. Всього на 2009 р. були передбачені зовнішні запозичення на 18,8 млрд. грн. Але залучити кошти на міжнародних ринках тоді не вдалося. Уряд розіслав запити на тендер, але до реальних операцій справа так і не дійшла. Єдиним джерелом фінансування дефіциту держбюджету в 2009 р. були кредити МВФ.
Українські єврооблігації не залучали інвесторів через низькі кредитні рейтинги країни, значний дефіцит бюджету і побоювання можливих неплатежів. З тих же причин уряд Юлії Тимошенко відмовився від розміщення єврооблігацій в 2008 р. Востаннє Україна розміщувала єврооблігації восени 2007 р.: єврооблігації на $700 млн. були розміщені на 10 років під 6,75% річних.
Потенційну конкуренцію Україні на ринку єврооблігацій може скласти Білорусь, яка, за словами міністра економіки цієї країни Миколи Снопкова, має намір розмістити свої папери в травні. Обсяг розміщення складе не менше $500 млн., термін - п'ять років. Організатором дебютного розміщення єврооблігацій Білорусі вибраний Сбербанк Росії спільно з BNP Paribas, Deutsche Bank і Royal Bank of Scotland. Крім того, Білорусь з січня 2009 р. по квітень 2010 р. реалізує програму МВФ stand by по стабілізації платіжного балансу, яка підтримується кредитом на $3,5 млрд.
Втім, Олександр Печеріцин вважає, що білоруські папери не конкуруватимуть з українськими. "Це абсолютно різні економіки, різні системи. Саме тому інвесторам буде цікаво придбати і українські, і білоруські євробонди", - відзначив експерт.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас