Економісти поки не готові офіційно підтвердити завершення рецесії в США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економісти поки не готові офіційно підтвердити завершення рецесії в США

338
Економісти Комітету з датування економічних циклів при Національному бюро економічних досліджень США все ще висловлюють сумніви в остаточному завершенні рецесії в США і поки не готові його підтвердити, пише The New York Times.
Окрім інших функцій, комітет, створений в 1978 році, підтверджує початок і завершення рецесій в США, простежуючи історію економічних циклів з 1854 року. Як очікується, в понеділок увечері буде опубліковано офіційну заяву комітету про те, що свідчення про завершення рецесії поки що дуже суперечливі, - про це в приватних бесідах говорять члени організації. Подібне визнання - велика рідкість в історії рецесій, і аналітики вважають, що воно може вплинути на поведінку і інвесторів, і споживачів. Оскільки до складу комітету свого часу входили глава Федерального резерву Бен Бернанке і голова ради консультантів Білого дому з економічних питань Крістіна Ромер, його рішення може привести до змін кредитно-грошової політики і офіційних економічних прогнозів.
Незважаючи на поліпшення ситуації в економіці США, зростання числа робочих місць і доходів населення, деякі економісти як і раніше побоюються повернення знижуючих тенденцій і другого витка рецесії. У самому комітеті думки з цього питання розділилися, але в цілому його члени дотримуються тієї точки зору, що тривалість і глибина економічного спаду не дозволяють гарантувати остаточний вихід з кризи.
ВВП США, згідно з офіційними даними, почав зростати в другому півріччі 2009 року, що підтверджує стійке відновлення. Проте комітет бере до уваги й інші чинники, включаючи тенденції на ринку зайнятості і динаміку споживчої довіри.
Попередні дві рецесії в США - в 1990-91 рр. і 2001 р. - тривали по 8 місяців і були порівняно помірними, тому комітет досить скоро оголосив про її завершення. А востаннє економісти офіційно оголосили дату початку рецесії (грудень 2007 року) лише через 11 місяців - в листопаді 2008 року.
Члени комітету стверджують, що цього разу датувати рецесію, а особливо вихід з неї набагато складніше, ніж у минулому. Крім того, уряд США неодноразово переглядав ключові статистичні показники, що ще більше ускладнює оцінку перебігу рецесії.
Незалежні експерти висловлюють упевненість в тому, що нинішня рецесія буде визнана тривалішою, ніж 16-місячний спад в 1973-75 рр. і 1981-82 рр., які були найдовшими рецесіями з часу першого етапу Великої депресії (1929-1933 рр.).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас