Точка зору: Заборона на кредитування у валюті свідчить про те, що Національний банк не впевнений в стабільності гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Точка зору: Заборона на кредитування у валюті свідчить про те, що Національний банк не впевнений в стабільності гривні

Валюта
4301
Заборона на кредитування у валюті говорить про те, що Національний банк України не впевнений у стабільності гривні, вважає екс-голова правління "Правекс-банку" Наталія Зубрицька.
"Заборона на кредитування у валюті говорить про те, що Національний банк не впевнений у стабільності гривні - з одного боку, з іншого боку, така політика суперечить інтересам держави, оскільки внутрішні ресурси країни не потрапляють в економіку, "будучи під матрасами", - сказала вона.
Н.Зубрицька відзначила, що на сьогодні Нацбанк жорстко обмежив можливості кредитування у валюті. У той же час, економіка потребує грошей, і на порядку денному в країні гостро стоїть питання взяття чергового траншу зовнішнього запозичення. Такий транш може бути узятий не в чому іншому, як у валюті, відзначає експерт.
"Виникає питання - навіщо залучати ресурси ззовні, відмовляючись від використання власних можливостей? Узяття чергового траншу зовнішнього запозичення тимчасово поліпшить сьогоднішню ситуацію, але значно ускладнить майбутні перспективи", - вважає Н.Зубрицька.
На її думку, якщо українці повернуть свої заощадження в банки, а бізнес виведе свої обороти з тіні, Україні жодні кредити не знадобляться. "Я як економіст проти доларизації економіки і за зміцнення української гривні. І це цілком досяжне завдання. Але досягти її можна лише шляхом формування стабільного економічного простору в країні, послідовності і прозорості державного управління, а для цього потрібний час", - сказала експерт.
В той же час Н.Зубрицька відзначає, що поки гривня не стане стабільною, громадяни продовжуватимуть вкладати середньо- і довгострокові заощадження у валюту. І якщо банківські вклади у валюті стануть непривабливими в частині рівня процентного доходу, але не буде вирішена проблема очищення банківської системи від слабких і нежиттєздатних банків - "ми можемо не розраховувати на власний ресурс, тобто валюту продовжать зберігати під матрацами, а значить - вона не почне працювати на економіку країни".
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас