Україна оправиться від кризи до 2013 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна оправиться від кризи до 2013 року

Казна та Політика
1064
Повернення реального ВВП України до докризового рівня 2008 року станеться в 2013 році, вважає аналітик інвестиційної компанії BG Capital Віталій Ваврищук.
На думку експерта, зростання реального ВВП в 2010 році складе 3,4% з подальшим прискоренням до 4,8% в 2011 році. "Дані щодо промвиробництва і транспортного товарообороту за перші 2 місяці 2010 року вказують на початок відновлення української економіки.
За нашими оцінками, основний чинник відновлення економічного зростання - збільшення обсягів експорту товарів завдяки зростанню економік основних торгівельних партнерів України. Вітчизняні виробники більшою мірою виграють від відновлення світового попиту, ніж їх іноземні конкуренти, оскільки девальвація національної валюти створила їм значні цінові конкурентні переваги", - вважає він.
Ваврищук також звернув увагу на те, що разом з поступовим відновленням реального сектора відбувається поліпшення зовнішньоекономічних показників. Експерт прогнозує, що поліпшення зовнішньоторговельної кон'юнктури дозволить скоротити дефіцит поточного рахунку платіжного балансу до 1,1 млрд. дол. в 2010 році з 1,8 млрд дол. в 2009 році. Крім того, відновлення світових ринків капіталу і поступове відновлення довіри кредиторів до України дозволять залучити в економіку додаткові ресурси і понизити дефіцит фінансового рахунку до 1,8 млрд. дол. (з 11,9 млрд. дол. в 2009 році).
"Основним чинником поліпшення фінансового рахунку платіжного балансу стане приплив боргового капіталу в корпоративний нефінансовий сектор. Крім того, виходячи з недавньої корекції прибутковості суверенних єврооблігацій до докризового рівня, ми вважаємо, що цього року уряд зможе залучити ресурси на міжнародних ринках", - відзначив він.
В той же час експерт вважає, що Національний банк намагатиметься максимально згладжувати коливання курсу гривні на міжбанку. "Поточний рівень міжнародних валютних резервів України достатній для того, щоб НБУ був здатний покрити тимчасовий дефіцит валюти, який може сформуватися на ринку, - говорить Ваврищук. - За нашими прогнозами, середньорічний курс гривні складе 8,0 грн/дол. у 2010 році. В той же час ми чекаємо зміцнення гривні до рівня 7,8 грн/дол. до кінця 2011 року".
Нагадаємо, що за підсумками 2009 року падіння ВВП України склало 15,1%. При цьому на 2010 рік МВФ і Світовий банк прогнозують зростання національної економіки на 2,5-3%. В той же час уряд Миколи Азарова переглянув прогноз ВВП у бік його збільшення до 3,7% в порівнянні з 3,1%, закладеними в проект держбюджету раніше.
За матеріалами:
UABanker.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас