Мінфін: ПДВ з другого півріччя буде відшкодовуватися автоматично — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін: ПДВ з другого півріччя буде відшкодовуватися автоматично

Казна та Політика
506
Борги, сформовані до 1 січня 2010 року, держава повертатиме цінними паперами, а поточні відшкодування податку на додану вартість проводитимуться у "класичному" форматі. Про це під час круглого столу на тему "Оподаткування в Україні: ключові проблеми та шляхи їх усунення", організованого Лігою фінансового розвитку, Представництвом Світового банку в Україні та "Дзеркалом тижня" 7 квітня поточного року, заявила заступник міністра фінансів України Тетяна Єфименко.
За словами чиновника, попри падіння за останні два роки експорту та імпорту, обсяги заявок на повернення ПДВ зросли в порівнянні з 2006-2007 роками приблизно удвічі, що, на думку Єфименко, свідчить "про наявність тіньових оборудок".
"Уряд сьогодні запропонував декілька пропозицій щодо адміністрування ПДВ, щоб, з одного боку, провести інвентаризацію задекларованих сум і повернути суми по легальним операціям, а з іншого - припинити відшкодування податку по операціям сумнівного характеру", - зазначила вона.
"Ми задекларували, що маємо намір з початку другого півріччя перейти на автоматичне відшкодування податку на додаткову вартість. Для цього запропоновано окремий механізм повернення ПДВ за допомогою державних цінних паперів - це стосується тих боргів, які склалися на 1 січня 2010 року. Поточні ж зобов’язання будуть виконуватися в стандартному законодавчому режимі. Для кожного підприємства буде зроблено графік, де буде чітко видно, де будуть цінні папери, а де будуть "живі гроші", де буде перевірка задекларованих сум", - додала представник Міністерства фінансів.
Кажучи про імпорт, Тетяна Єфименко, зокрема, звернула увагу на неадекватну митну оцінку товарів, яка донедавна давалася на кордоні, коли, наприклад, шкіряне взуття завозилося під виглядом пластмасового чи гумового, а основна частина імпортного одягу (в т.ч. - дорогого) завезена в Україну під виглядом секонд-хенду.
"По адмініструванню ПДВ при імпорті, будуть запроваджені підходи, за якими буде визначатися справедлива ціна на продукцію, яка імпортується в Україну для того, щоб збирати податки відповідно до якостей і кількості завезеного товару… Адміністраторам дано завдання все це перевірити, щоб позиції, які стосуються наповнення державного бюджету, виконувалися", - проінформувала Єфименко.
За словами заступника міністра фінансів, Мінфін має намір боротися з т.зв. нетиповим експортом: "Сьогодні у нас підприємства лікеро-горілчані експортують дуже багато нетипової для себе продукції (наприклад, тканини), яка зовсім не пов’язана з діяльністю підприємства. Обленерго, наприклад, експортують сільськогосподарську продукцію. Можливо, є такий новий напрям бізнесу, але ми повинні це перевірити, щоб не було сумнівів, що це дійсно чесні легальні операції".
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас