Тимчасовий уряд хоче зробити Киргизію парламентською республікою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тимчасовий уряд хоче зробити Киргизію парламентською республікою

Казна та Політика
138
Заступник голови тимчасового уряду Омурбек Текебаєв обіцяє за 6 місяців змінити політичну систему країни. Тимчасовий уряд Киргизії поділився планами на майбутнє. Як повідомив на зустрічі з журналістами заступник голови "уряду народної довіри", лідер партії "Ата-Мекен" Омурбек Текебаєв, більшість членів тимчасового уряду хочуть бачити Киргизію парламентською республікою.
"Ми вирішуємо, яким буде новий політичний лад, проте більшість з тимчасового уряду схиляється до парламентської республіки", - заявив він.
Текебаєв відповідає в новому уряді за конституційні реформи. "На мене покладено завдання легалізувати нову владу", - повідомив він, додавши, що одного дня йому це вдалося.
"Сьогодні становище набагато складніше. Сьогодні немає жодного законного органу влади. Парламент, який на 90% складається з членів президентської партії "Ак-Жол", фактично зник", - відзначив Текебаєв, висловивши думку, що таке зосередження влади в руках хай колегіального органу фактично є диктатурою".
"Ми дали собі 6 місяців, щоб змінити політичну систему, прийняти нову Конституцію, провести вибори президента і парламенту", - сказав Текебаєв.
Нагадаємо, після масових хвилювань в містах країни, опозиція заявила про розпуск парламенту і формування нового уряду. Президент Киргизії Курманбек Бакієв перебуває в м. Ош на півдні республіки. У Киргизії оголошено в розшук двоє його синів - Максим і Марат Бакієви, а також рідний брат президента Жаниш Бакієв, який очолював Службу державної охорони Киргизії. Бакієв звинувачується в тому, що, як передбачає слідча група, саме він наказав силовикам відкрити вогонь під час безпорядків 7 квітня. Стосовно родичів Бакієва порушено кримінальну справу.
За останніми даними, число загиблих під час безпорядків 7-8 квітня 2010 р. в Киргизії склало 79 осіб. За минулу ніч в лікарнях померли три людини. Всього госпіталізовано близько 500 осіб. Число потерпілих і тих, хто звернувся по допомогу в медзаклади країни, склало більше півтори тисячі осіб. У моргу на сьогодні залишаються сім невпізнаних тіл.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас