Мінфін: Акцизи підвищуватимуться — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін: Акцизи підвищуватимуться

Казна та Політика
338
Акцизи підвищуватимуться, однак зростання податкових ставок не має зашкодити бізнесу. Про це під час круглого столу на тему "Оподаткування в Україні: ключові проблеми та шляхи їх усунення", організованого Лігою фінансового розвитку, Представництвом Світового банку в Україні та "Дзеркалом тижня" 7 квітня поточного року, заявили представники Міністерства фінансів України.
За словами заступника міністра фінансів Тетяни Єфименко, вже підготовані пропозиції, зокрема, щодо підвищення ставок за податками, "які пов’язані з використанням природних ресурсів", а також "деяких позицій, як, наприклад, податок з реклами".
Підвищитися можуть і ставки по підакцизним товарам, ціни на які в Україні "значно нижчі не тільки в порівнянні з розвиненими країнами, але й з найближчими сусідами Польщею, Росією, Білорусією".
Водночас, як стверджує представник Мінфіну, "ми орієнтуємося на те, щоб наші товари не втрачали конкурентоспроможність", поступове ж зростання ставок може стати "компенсаційним ресурсом для дохідної частини бюджету".
"Ці питання розглядаються синхронно з тими процесами, які відбуваються в світі. Ми показали наші пропозиції фахівцям з МВФ, в принципі маємо позитивну підтримку. В цілому ж можу сказати, що це ніяким чином не вплине на загальне навантаження, яке буде в Україні впродовж 2010 року", - додала чиновник.
За словами заступника директора Департаменту податкової та митної політики Міністерства фінансів України Сергія Серветника, під час підготовки бюджету розглядається питання перегляду ставок акцизного збору, в тому числі і на дорогі автомобілі.
"Сьогодні, на жаль, у нас відсутня дефініція терміну "розкоші", але є бажання і намір визначити перелік товарів, які можна віднести до об’єктів розкоші з метою перенесення на такі товари податкового навантаження для забезпечення рівності та справедливості в оподаткуванні", - зазначив він.
На думку старшого економіста Світового банку в Україні Пабло Сааведра акцизи на спиртне та тютюнові вироби можна підвищити на 10%. За його словами, Україна може піти цим шляхом, тому що "багато країн збільшили ці акцизи". Крім того, експерт міжнародної фінансової установи вважає, що обкласти податками можна й позашляховики.
"Це допоможе бюджету і при цьому середній клас не постраждає", - зауважив Сааведра.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас