Світовий банк: Податкові пільги потребують перегляду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світовий банк: Податкові пільги потребують перегляду

Казна та Політика
306
Податкові пільги в Україні потребують перегляду, - заявив старший економіст Світового банку в Україні Пабло Сааведра під час круглого столу на тему "Оподаткування в Україні: ключові проблеми та шляхи їх усунення", організованого 07 квітня поточного року Лігою фінансового розвитку, Представництвом Світового банку в Україні та "Дзеркалом тижня".
За його словами, при впровадженні податкових привілеїв по податку на додану вартість завданням було "зменшити ціну певних товарів". "Однак як свідчать наші цифри, ця мета не була досягнута, у цих привілеїв немає економічного виправдання". Крім того, на думку експерта, "є цілий ряд проблем, пов’язаних з договором про уникнення подвійного оподаткування, зокрема, з Кіпром, що дозволяє процвітати "тіньовій" економіці через уникнення оподаткування". "Росія, скажімо, скасувала такі договори, й там з’явилася значна кількість відсотків ВВП, які пішли в бюджет", - зазначив він.
З тезою про великі пільги по ПДВ в Україні не погодилася заступник директора Науково-дослідного фінансового інституту при Міністерстві фінансів України Алла Соколовська: "Наше дослідження показало, що Україна насправді має не так багато пільг з ПДВ порівняно з країнами Євросоюзу. У нас просто різного плану пільги. В Україні багато звільнень від ПДВ, але наша держава не має диференційовані ставки ПДВ. Тобто у нас немає знижуваної ставки на такі товари, як продукти харчування, дитячий одяг, ліки, медичні послуги, тоді як всі країни Євросоюзу, і не тільки ЄС, а й та ж Росія, застосовують знижену ставку".
Президент Спілки податкових консультантів України Леонід Рубаненко не виключив того, що можуть запроваджуватися особливі режими оподаткування. Водночас, за його словами, "нормальному бізнесу треба рівні умови, і нормальний бізнес завжди буде виступати за нормалізацію умов, які ведуть до створення конкурентного середовища".
З такою позицією погодився і Сааведра: "З одного боку, повинні бути рівні умови для всіх платників податків, з іншого - економіка не повинна задихатися у той час, як їй потрібно відновлюватися. Світовий банк підтримував і підтримує систему спрощеного оподаткування, але тільки для малого бізнесу, який є справжнім малим бізнесом, щоб вона не використовувалася як схема ухилення від оподаткування", - зазначив представник міжнародної фінансової інституції.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас