Банківська система КНР загрузла в поганих боргах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банківська система КНР загрузла в поганих боргах

Казна та Політика
478
Обсяг протермінованої заборгованості продовжує зростати. Зараз головне для китайської влади - збільшення внутрішнього попиту.
Загальне боргове навантаження китайського уряду, включаючи муніципалітети, досягає 70% від ВВП країни. Левова частка поганих кредитів зосереджена в 8000 спеціальних інвестиційних державних компаніях. Саме через них фінансувалися інфраструктурні проекти, які забезпечили зростання китайської економіки торік. Частина аналітиків побоюється, що зростання обсягу поганих боргів може призвести до банківської кризи. Інші дивляться на ситуацію оптимістично.
В нещодавньому минулому Китай вже стикався з подібною проблемою. І вона була вирішена за допомогою низьких ставок. Дешеві гроші знижують вартість обслуговування боргу. Рекапіталізація банків проводилася за допомогою низьких ставок з депозитів. Норма заощаджень в Китаї дуже висока і досягає 50% від доходів. В той же час ставки з депозитів часто знаходяться нижче рівня інфляції, що дозволяє банкам збільшувати власний капітал за рахунок вкладників.
Попередні розрахунки показують, що китайські домогосподарства передають банкам близько півтора трильйонів юанів щороку. Проте така система підтримки фінансових інститутів стримує зростання внутрішнього споживання. Від якого все більше і більше залежатиме здоров'я китайської економіки. Адже зараз вона орієнтована переважно на експорт. А його обсяги сповільнюють темпи зростання.
Попит в західних країнах на продукцію китайських заводів знижується. Влада КНР розуміє всю серйозність ситуації і намагається переорієнтовувати економіку на внутрішній попит. Але неефективна банківська система, навантажена поганими боргами, сильно заважатиме цьому процесу.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас