Яцуба: Криза в будівельній галузі вже завершилася — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Яцуба: Криза в будівельній галузі вже завершилася

Нерухомість
632
Міністр регіонального розвитку і будівництва Володимир Яцуба заявляє, що криза в будівельній галузі вже завершилася. Про це він заявив в інтерв'ю журналу "Профіль".
Яцуба відзначив, що всього в будівельній галузі освоювалося до 800 млрд. грн. на рік. Він також нагадав, що в 2008 році в Україні було побудовано 10,5 млн. кв.м. житла.
На думку міністра, подальше падіння в галузі сталося з двох причин.
"Перша - це перегрітий ринок, особливо в Києві, доведений до абсурду. І бажання отримати дивіденди не стільки будівельниками, скільки тими, хто довкола цього будівництва крутилися - численними посередниками", - сказав Яцуба, додавши, що на сьогодні в країні зареєстровано 85 тис. будівельних фірм, і в нинішньому році кількість бізнес-структур, які хочуть займатися будівництвом, отримати відповідні ліцензії, не зменшується, а зростає.
"Друга складова, яка дає мені підстави говорити, що настала стабілізація, - збільшення і пропозицій, і попиту на ринку житла. Тим більше що ми, нарешті, повністю розібралися з недобудованим житлом в усій Україні. Це 650 будинків, готових на 50%, і 250 - на 70%. Ціна питання для добудови і тих, й інших - 12 млрд. грн.", - відзначив міністр.
За його словами, глава Нацбанку на нараді обіцяв, що допоможе вирішити питання за рахунок капіталізації і державних, і приватних банків - є перспектива добитися і для будівельників, і для інвесторів, потенційних покупців кредитів в 6-7% річних.
"Природно, ми ставимо питання про те, що такі пільгові кредити мають бути для надійних забудовників з хорошою кредитною історією, і ми готові дати список таких будівельних фірм з надійною репутацією, за яких ручаємося. І для покупців - на кредитування квартир 100 і не більш кв. м, - і для сімей з двома дітьми, в основному це молоді сім'ї", - додав Яцуба.
Також він констатував, що ціни на житло в країні стабілізувалися.
"До того ж ситуація на ринку житла свідчить, що ціна в 4 200 грн. за 1 кв. м житла стабілізувалася в усій Україні. Окрім, звичайно, Києва, але тут $1 200-1 500 за 1 кв. м теж без перспективи зміни. Отже, хочу порекомендувати тим вашим читачам, хто не вирішив свої житлові проблеми: вирішуйте їх зараз. Адже в будівництві особливо важливий чинник часу, оскільки він має трирічний цикл - документація, виділення і покупка землі, спорудження коробки, обробка. При цьому в післякризове перебування на ринку завжди зменшується пропозиція. Готового житла на ринку вже не так і багато. А після стабілізації цін зазвичай починається їх підвищення", - сказав Яцуба.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас