Мін'юст: КС став неприпустимо публічним — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мін'юст: КС став неприпустимо публічним

Казна та Політика
445
Судді Конституційного суду самі сприяли тому, аби рішення КС про конституційність створення коаліції було оприлюднено ще до його офіційного оголошення, вважає міністр юстиції України Олександр Лавринович. В інтерв'ю "5 каналу" він заявив, що це неприпустимо.
"Що стосується того, що обговорювалося рішення (КС із формування парламентської коаліції - ред.), це є абсолютно неприпустимою річчю. І це досягнення останніх років в роботі Конституційного суду, і це питання до суддів, чому таємниця дорадчої кімнати є дуже умовною, чому весь процес підготовки ухвалення рішення став публічним", - сказав Лавринович.
"Це суд, а не парламент, і неможливо, аби так було", - підкреслив він.
Міністр також висловив здивування, що в єдиному органі конституційної юрисдикції "почалися процеси, які несумісні із статусом КС і несумісні з правовою державою".
"Судді КС самі сприяли тому, що перестала існувати таємниця дорадчої кімнати. І те, що лідер опозиції отримував проекти, підготовлені рішення до того, як було оприлюднено рішення КС, - це абсолютно неприпустимо", - вважає міністр юстиції.
Разом з тим міністр акцентував увагу на тому, що для звільнення суддів КС в даний час немає жодних юридичних підстав. "Що стосується звільнення, то я можу сказати, що всі судді КС можуть відчувати себе абсолютно спокійно, тому що їх звільнити можуть лише ті, хто їх обирав або призначав", - пояснив глава Мін'юсту.
Він також зазначив, що ні лідер опозиції, ні прем'єр-міністр таких прав не мають, і за заявами про необхідність звільнення суддів "йде спроба створити певну атмосферу в суспільстві, аби принизити кожного з суддів КС".
Нагадаємо, КС вирішив, що окремі народні депутати мають право брати участь у формуванні коаліції у Верховній раді. Про це говориться у рішенні Конституційного суду, яке було прийняте 6 квітня і оприлюднене вчора.
Екс-прем'єр-міністр, лідер БЮТ Юлія Тимошенко назвала це рішення "безпрецедентно ганебним" і заявила, що БЮТ запропонує парламенту і з'їзду суддів відкликати за порушення присяги тих суддів Конституційного суду, які призначені по їх квотами.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас