"Ъ": Акціям вказали межі зростання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Акціям вказали межі зростання

Фондовий ринок
277
Держкомісія з цінних паперів і фондового ринку розробила механізм захисту інвесторів від різких коливань цін на акції. Фондові біржі зобов'яжуть зупиняти торги, якщо вартість цінних паперів зміниться більш ніж на 10%. Але трейдери побоюються, що, якщо біржі стануть реагувати на всі цінові стрибки, на ринку торгуватиметься лише половина акцій.
Проект змін до положення "Про функціонування фондових бірж", оприлюднений вчора Держкомісією з цінних паперів і фондового ринку (ДКЦПФР), вперше встановлює межовий розмір коливань вартості цінних паперів, при перевищенні якого біржа зобов'язана припинити торги. Вартість цінних паперів I рівня лістингу не повинна буде мінятися більш ніж на 10% в перші 60 хвилин після відкриття торгівельної сесії в порівнянні з середньою вартістю за останню годину торгів попередньої сесії. Зміна ціни в подальші 60 хвилин не повинна перевищувати 5%. Для II рівня лістингу межові значення коливань складуть 15% і 7% відповідно. Призупинення необхідне для проведення розслідування з виявлення фактів маніпулювання цінними паперами на біржі.
Зараз кожна біржа самостійно визначає критерії цінової нестабільності. "Від декількох десятків відсотків до сотні", - сказав член ДКЦПФР Микола Бурмака. Якщо біржа не припинятиме торги при цінових скачках, комісія винесе їй попередження, а в разі повторного порушення позбавить ліцензії, попередив Бурмака. "Будуть вимагатися документи, проводитися розслідування, з'ясовуватися сторони операцій", - відзначив він. В разі виявлення фактів цінової нестабільності на одній з бірж ДКЦПФР також отримає право припиняти торги на всіх інших майданчиках.
На сьогодні "Українська біржа" припиняє на годину операції з цінними паперами, які дорожчають з часу відкриття більш ніж на 30%, а якщо після відновлення торгів їх ціна підвищується в сумі на 40%, зупинка подовжується до кінця сесії. На ринку заявок, на якому фізичні особи торгують через інтернет-трейдинг, порогові значення складають 15% і 20%.
Відомий приклад вживання цієї норми - зупинка 26 січня торгів акціями "Укрнафти" після оголошення компанії про виплату дивідендів. Директор біржі "Перспектива" (діє обмеження в 20%) Едуард Мілюшко вважає, що пропозиції комісії для початку достатньо, а практика покаже, наскільки ліквідний український ринок і які потрібні обмеження. "Головний мінус в тому, що біржа повинна в обов'язковому порядку припиняти торги при певних цінових коливаннях, - відзначає директор з розвитку ПФТС (обмеження - 10%) Ігор Селецький. - Досвід Росії, де відмовилися від обов'язкового припинення торгів, і нашого майданчика показав, що призупинення не завжди дає бажаний результат. Часто воно лише шкодить інвесторам і учасникам ринку.
Трейдери все одно продовжують торгувати - або на ринку котирувань, де немає прозорого ціноутворення, або йдуть на LSE".
На думку торговців, біржі виконуватимуть розпорядження комісії. "У 2008 році це вдавалося робити на ПФТС, хоча і не завжди", - згадує президент інвестфонду "Амадеус-індекс ПФТС" Михайло Ройко. Але на низьколіквідному українському ринку це може мати негативні наслідки. "Якщо ринок буде значно зростати або падати, то половина паперів не торгуватиметься", - пояснює голова департаменту торгівельних операцій ІК Astrum Investment Management Олег Шипанюк.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас