Споживчі ціни і комуналка підштовхнули інфляцію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Споживчі ціни і комуналка підштовхнули інфляцію

Казна та Політика
944
Разом з тим, в річному обчисленні інфляція навряд чи складе менше 13%.
В березні 2010 р. інфляція зменшилась до 0,9%, тоді як в лютому вона становила 1,9%, а в січні-березні - 4,7%. За словами міністра економіки Василя Цушка, зниженню інфляції сприяло уповільнення зростання споживчих цін. У січні-березні 2008 р. їх зростання склало 9,7%, а за такий же період 2009 р.- 5,9%. Згідно із макроекономічними індикаторами, які уряд передбачає закласти в проект держбюджету-2010, інфляція цього року може скласти 13,1%.
Як повідомив Цушко, найбільше на рівень інфляції вплинуло сезонне зростання цін на продукти харчування (+1,3%) і тютюнові вироби (+5,4%). Зокрема, яйця подорожчали на 8,1%, фрукти - 7,1%, овочі - 2,1%, сири - 2,4%.
Разом з тим в березні на 3,9% знизилася ціна на цукор, а м'ясо і м'ясопродукти подешевшали на 0,1%. Вартість м'ясних продуктів, за словами Цушкв, знизилась через пасхальний піст. А цукор подешевшав за рахунок зниження ціни на нього в світі.
Зазначимо, минулого місяця вартість білого цукру на Лондонській біржі впала на 27,1% і склала $482,6 за 1 т. У свою чергу, в березні на нью-йоркській біржі цукор-сирець подешевшав 30,3% - до $375,9 за 1 т.
На зниження темпів інфляції вплинуло і поступове відновлення зростання заощаджень населення в банківській системі. За інформацією Нацбанку, обсяг депозитів фізосіб в березні збільшився на 2,3%, зокрема в іноземній валюті - на 2,4%. Крім того, на думку глави економічного відомства, скороченню темпів інфляції сприяло зменшення в березні ц.р. обсягів кредитування населення банками на 3,6 млрд. грн.
"Також інфляція зменшилась за рахунок ревальвації обмінного курсу гривні до долара США", - зазначив міністр. У березні офіційний курс гривні відносно долара ревальвував на 0,81% - з 7,99 грн../1$ наприкінці лютого до 7,925 грн../1$.
Втім, деякі експерти прогнозують, що, не дивлячись на зниження темпів інфляції, її рівень цього року складе не менше 13%. Зокрема, так вважає директор Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський. За його словами, "багато що залежить від того, як швидко відновлюватиметься попит на товари, чи будуть переглянуті тарифи на житлово-комунальні послуги, якою буде динаміка цін на нафтопродукти на світовому ринку і якою буде ціна на газ для різних категорій споживачів". За прогнозами економіста, зниження цін на продукти харчування можна чекати в літні місяці. А зараз, за словами Бураковського, причинами інфляції є неефективність національної економіки і монополізація низки ринків.
Експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь в коментарі зазначив, що в 2009 р. важливим чинником, що впливає на рівень інфляції, було підвищення адміністративно-регульованих тарифів, тоді як в поточному році її джерелом в основному буде зростання споживчих цін. Чинником зменшення інфляції, за прогнозом Жолудя, буде украй незначне зростання реальних доходів населення в 2010 р.
"З огляду на те, що цього року не очікується істотного зростання валютного курсу, товари побутового вжитку особливо не подорожчають", - зазначив економіст. Водночас він чекає зростання цін на продукти харчування: зокрема молоко і молочні продукти - зважаючи на збереження тенденції до скорочення поголів'я великої рогатої худоби.
Причиною зростання інфляції може стати і підвищення комунальних тарифів для населення. "Влада буде змушена підвищити тарифи на тепло, що дозволить НАК "Нафтогаз України" без допомоги з держбюджету розраховуватися за російський газ. Може подорожчати і електроенергія", - вважає Олександр Жолудь. Економіст також зазначив, що під час кризи зменшились надходження до місцевих бюджетів з податку на доходи громадян. Зважаючи на це, регіональна влада може піти на підвищення комунальних тарифів, аби зменшити дефіцит місцевих бюджетів.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас