НБУ рекомендує банкам активізувати проведення операцій із держоблігаціями — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ рекомендує банкам активізувати проведення операцій із держоблігаціями

Фондовий ринок
511
Національний банк рекомендує банкам активізувати проведення операцій з державними облігаціями в рамках оперативного управління ліквідністю. Про це говориться в листі НБУ №14-011/1448-5168 від 2 квітня.
"Національний банк звертає увагу керівників банків на доцільність проведення операцій з державними облігаціями України при оперативному управлінні ліквідністю банку", - говориться в листі.
НБУ зазначає, що, проаналізувавши рівень ліквідності банківської системи і враховуючи загальний обсяг державних цінних паперів, що знаходяться в його власності, він вирішив для ефективного регулювання грошово-кредитного ринку щодня проводити операції з держоблігаціями.
Серед таких операцій: продаж держоблігацій на торгах, що проводяться організаторами торгівлі цінними паперами; продаж держоблігацій з обов'язковою гарантією їх викупу у власників шляхом участі в торгах, що проводяться організаторами торгівлі цінними паперами (операції двостороннього котирування).
Крім того, НБУ активізував операції з держоблігаціями шляхом безпосередньої домовленості з банками про продаж цих цінних паперів на позабіржовому ринку, а також операції зворотного репо з держоблігаціями.
Операції репо є різновидом операцій купівлі-продажу, при якому власник цінних паперів дає контрагентові зобов'язання їх зворотного викупу в певний час і за заздалегідь обумовленою вартістю.
Як повідомляло агентство, за станом на 6 квітня НБУ сконцентрував в своєму портфелі держоблігацій на 72 900,26 млн. гривень.
Обсяг ОВДП у власності банків на цю дату досяг 24 277,67 млн. гривень, у власності нерезидентів - 2 468,69 млн. гривень, інші власники - 3 308,49 млн. гривень.
Обсяг ОВДП в обігу в цілому, за даними НБУ, на 6 квітня склав 102 955,11 млн. гривень.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас