Як в Литві безробітному стати банкротом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як в Литві безробітному стати банкротом

Казна та Політика
299
За щойно оприлюдненими даними Литовської біржі праці, загальний рівень безробіття в країні досяг 14,3 відс.
На 1 квітня в Республіці було зареєстровано 307 тис. безробітних. Керівник біржі Міндаугас Пятрас Балашайтіс, повідомив, що допомогу з безробіття отримують зараз близько 23% з них. Як прогнозують фахівці біржі праці, в кінці цього року кількість зареєстрованих безробітних складе 350 тисяч, а рівень безробіття підніметься 16-17%.
В цій ситуації актуальним стає новий закон про банкротство, концепцію якого днями затвердив уряд Республіки. Його мета - встановити порядок банкротства фізичних осіб, терміни, протягом яких їм потрібно виробити розрахунки з кредиторами і порядок звільнення від сплати боргів, - повністю або частково.
Дайнюс Кряйвіс, міністр економіки, сказав, що доки не визначено, чи зможуть скористатися новим законом лише ті жителі Литви, які взяли кредит після набрання чинності закону, чи така можливість залишиться і в тих, хто зробив це раніше.
"Думаю, що треба дискутувати на цю тему. Питання досить гостре, оскільки є два головні аспекти - що робити людям, які зараз зазнають труднощів, а з іншого боку, чи не будуть порушені законні чекання фінансових інститутів, які надають кредити і не оцінили ризик цих кредитів", - сказав міністр.
Відповідно до положень закону, фізична особа не може бути оголошена банкротом, якщо судом або кредиторами буде встановлена його платоспроможність, або ж, якщо вона стала неплатоспроможною зважаючи на свої власні нечесні дії. Фізична особа також не може бути оголошена банкротом, якщо не пройшло 10 років після закінчення колишнього банкротства.
Рішення про визнання банкротства приймає суд. Йдеться про те, щоб дати можливість громадянинові при неплатоспроможності спробувати реструктуризувати свої борги, а в разі неможливості це зробити протягом певних років, розрахуватися зі всіма кредиторами своїм майном. Якщо майна для того, щоб виплатити всі борги, не вистачає, то тоді залишок може бути списаний. І людина зможе повернутися до нормального життя, не "бігаючи" постійно від кредиторів.
Прийняття такого закону, в першу чергу, потрібне позичальникам, які оформили декілька кредитів і виявилися не в змозі нести тягар кредитних платежів, наприклад, попавши в число вищезазначених 307 тисяч громадян і став безробітним. Для таких клієнтів банкротство, часом, може стати оптимальним виходом з ситуації, що склалася.
Що стосується кредиторів, то такий закон зрівняє всіх їх в правах, тобто забезпечить відповідне задоволення вимог всіх. Крім того, рішення суду щодо банкротства дасть банкам можливість списувати своєчасно борги зі свого балансу, відпаде необхідність формування додаткових резервів під такі кредити. Знизяться витрати кредиторів у зв'язку з непростою роботою з самостійного повернення позичених коштів.
Тож, здавалося б, все до кращого. Ось тільки оплесків з боку облагодіяних громадян чомусь в уряді поки що так і не дочекалися.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас