Аргентина та Китай розпочали торгову війну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аргентина та Китай розпочали торгову війну

Казна та Політика
929
Уряд Китаю 31 березня оголосив про підвищення вимог до якості аргентинського соєвого масла, яка, на їх думку, незадовільна. Китайські компанії будуть змушені розірвати майже всі контракти на імпорт до Китаю аргентинського соєвого масла, яке мало бути імпортоване в травні-липні 2010 р. У цей період мало надійти 200-250 тис. т вказаної продукції.
Уряд Китаю пообіцяв жорстко відстежувати відповідність аргентинського соєвого масла вимогам стандарту на імпортну продукцію,оскільки зараз якість масла їм не відповідає. Хоча Китай офіційно стверджує, що відмова від аргентинського продукту продиктована його низькою якістю, експерти говорять, що причина криється в іншому. Справжня причина заборони імпорту соєвого масла полягає в тому, що останніми місяцями Аргентина приймала активні кроки із обмеження імпорту деяких китайських товарів в цілях захисту вітчизняної промисловості.
Уряд Аргентини розпочав розслідування і ввів антидемпінгові мита на китайську імпортну продукцію, у тому числі на взуття, текстильні вироби і залізні труби.
Аргентина називає введення нових мит антидемпінговими заходами, які необхідні для того, щоб не допустити затоварювання місцевого ринку дешевою китайською продукцією. На користь того, що обмеження на сою, що купується в Аргентині, були введені як крок у відповідь, говорить також те, що за прийнятою в Китаї класифікацією, соєві боби потрапляють під категорію олійних культур і не мають відношення до зернового ринку, розвиток якого знаходиться під особливим заступництвом уряду.
Відмова Китаю від закупівлі соєвого масла матиме серйозну негативну дію на економіку Аргентини. В даний час Аргентина є найбільшим світовим експортером соєвого масла (більше 50% світового експорту), а Китай вважається її найкрупнішим клієнтом. Лише у 2009 р. підприємства Аргентини експортували 1,8 млн. т соєвого масла до Китаю на $1,4 млрд.
В теперішній час Китай утримує перше місце за імпортом соєвих бобів в світі, починаючи з 2002 р., коли квоти і мита на імпорт цієї олійної культури були скасовані. За підсумками 2009 р. закупівлі соєвих бобів Китаєм збільшилися на 13,5% в рік - до 42,5 млн. т, при цьому власне виробництво сої досягло 16 млн. т.
Міністр закордонних справ Аргентини Хорхе Таіна викликав до себе на прийом посла Китаю в цій країні Цзена Гана. В ході бесіди главі китайського дипломатичного представництва була вручена нота уряду Аргентини, в якій говорилося, що Буенос-Айрес "стурбований і виступає проти" подібних економічних заходів уряду Китаю.
Очікується, що якщо заборона на імпорт з Аргентини соєвого масла продовжиться п'ять-шість місяців, зростуть постачання до Китаю пальмового масла. На даний момент запаси пальмового масла знаходяться в Китаї на високому рівні - близько 600 тис. т. Експерти вважають, що припинення імпорту аргентинського соєвого масла не призведе до різкого збільшення постачань бобів, оскільки на продажах соєвого шроту негативно позначились спалахи захворювань серед свиней. Аргентина може втратити крупні прибутки, якщо Китай збільшить імпорт пальмового масла або домовиться про постачання соєвого масла із США і Бразилією.
Закривши свій ринок для однієї з найважливіших і найбільш чутливих галузей аргентинського експорту, Китай демонструє світу, чим закінчуються торговельні обмеження відносно китайських виробників.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас