SEC пропонує посилити правила сек'юритизації для банків США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

SEC пропонує посилити правила сек'юритизації для банків США

Казна та Політика
245
Комісія з цінних паперів і бірж (SEC) США озвучила нові, жорсткіші пропозиції із реформи банківського регулювання за підсумками фінансової кризи, пише The Washington Post.
Зокрема, SEC взялась за фінансові інструменти, які багато економістів називають ключовим джерелом фінансування кредитів на покупку житла, автомобілів і кредитів з кредитних карт у США і які вважаються одним з чинників поглиблення фінансової кризи.
SEC вважає, що банки повинні розділити ризики збитків при сек'юритизації кредитних портфелів.
В розпал кризи сек'юритизація в США була практично паралізована, і деяке потепління на цьому ринку лише починається, тому SEC визнала необхідним запропонувати нові правила до того, як ситуація знову вийде з-під контролю.
Голова SEC Мері Шапіро назвала проект реформи "фундаментальним, котрий переглядає системи регулювання сек'юритизації", зазначивши, що такі зміни "є необхідними і життєво важливими елементами відновлення довіри інвесторів".
Пропозиції були схвалені в рамках самої SEC, і тепер протягом 90 днів пройдуть консультації з громадськістю з цих питань, після чого урядова організація винесе остаточну ухвалу.
Хоча SEC не може визначати, які саме кредити повинні видавати банки, вона здатна змусити їх підвищити якість кредитних портфелів, і саме на це направлені нові пропозиції, вважають експерти.
Передбачається, що нові вимоги про розкриття інформації підвищать транспарентність секьюритизаційних процесів і кредитних портфелів банків, що, у свою чергу, змусить емітентів поліпшити якість активів, використовуваних для забезпечення. Крім того, банки повинні будуть залишити собі не менше 5% цінних паперів, що випускаються. Також буде продовжений період часу між оголошенням про розміщення бондів і закриттям операції.
Окрім інших плюсів, нове регулювання зменшить залежність від думок рейтингових агентств, які оцінюють якість сек'юритизованих кредитів. Так склалося, що рейтингові агентства відіграють центральну роль в процесі сек'юритизації, але в ході кризи їх розкритикували за надання свідомо помилкових або просто неправильних оцінок якості активів, що призвело до значних збитків інвесторів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас