Емітенти націлилися на Франкфурт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Емітенти націлилися на Франкфурт

Фондовий ринок
472
За прогнозами учасників ринку і інвестиційних банкірів, в 2010 р. вітчизняні компанії залучать через розміщення на світових фондових біржах понад $1 млрд.
Директор напряму по ринках акціонерного капіталу компанії "Ренесанс Капітал" Арі Кравчин прогнозує, що в 2010 р. українські компанії зможуть залучити за допомогою розміщень на фондових біржах Франкфурта, Лондона і Варшави понад $1 млрд. в акціонерний капітал. "Ми бачимо великий потенціал в Україні. Індекс ПФТС зріс у декілька разів з початку року, вибори пройшли спокійно і тихо, без революцій. Всі хотіли стабільності і отримали її", - сказав Арі Кравчин.
За його даними, зараз багато вітчизняних компаній готуються до виходу на міжнародні біржі. "У 2010 р. на ринки капіталу вийдуть 5-10 українських компаній. Найпривабливіші галузі - це агросектор, який зараз цікавить інвесторів у першу чергу, нерухомість, металургія, нафтогазовий сектор, енергетика", - прогнозує представник "Ренесанс Капіталу".
На думку Арі Кравчина, якщо в 2009 р. перед багатьма українськими компаніями стояло питання реструктуризації і виживання, то зараз крупні гравці можуть задуматися про придбання нових активів, які стали значно доступнішими, ніж до кризи.
Віце-президент Deutsche Boerse (Франкфурт) Штефан Хефер повідомив, що, за його даними, багато українських компаній мають намір вийти на міжнародні ринки капіталу. "До цього компанії з України проводили на Франкфуртській біржі лише приватні розміщення. Це в основному компанії агросектора, нерухомості і фармацевтики", - сказав Штефан Хефер.
За його словами, стандарт виходу на Франкфуртську біржу складає EUR35-70 млн. У історії біржі були розміщення обсягом EUR15 млн., але обсяг середнього розміщення складає EUR50-200 млн. "Проведення повного IPO дозволяє отримати доступ до всіх інвесторів. Це стає реальнішою можливістю, оскільки все більше компаній готують звітність за міжнародними стандартами", - вважає він.
Проте зараз розміщуватися буде складніше. "До кризи інвестори готові були вкласти гроші мало не із закритими очима. Зараз від компаній, що розміщуються, вимагають прозорості і ясної структури управління", - сказав партнер відділу супроводу операцій компанії "Ернст енд Янг" Аарон Джонсон.
Генеральний директор OstChem Маттеус Ебіналь заявив про те, що його компанія вивчає можливість виходу на IPO на майданчику Франкфуртської біржі. "Рішення прийматиме наш засновник (Дмитро Фірташ). І, звичайно, це не буде продаж блокуючого пакету. Ми готові залучити EUR100-300 млн. Вихід на IPO дешевший, ніж банківське фінансування. В банків процентні ставки дуже високі - до 30% річних", - сказав Ебіналь.
Компанії, що раніше розмістилися, також продовжать роботу в цьому напрямі. "Присутність на альтернативному майданчику Франкфуртської біржі - досвід позитивний. Наші акції котируються в open market, але в планах - перейти в регульований сегмент і на вищий рівень, щоб збільшити ліквідність і залучити більшу кількість інституційних інвесторів", - розповіла Лариса Чивуріна, фінансовий директор ТММ.
Задуматися про перехід на вищий рівень емітенту доведеться самому. "Біржа не наполеглива в просуванні серед учасників open market ідеї необхідності переходити на вищий рівень. Тому компанії можуть залишатися невдоволені тим, що на open market низька ліквідність, - говорить Чивуріна. - Але це не проблема біржі як такої, а проблема в самій позиції open market".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас