Крайні міри — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Крайні міри

Казна та Політика
1967
Кабінет міністрів вчора розглянув і направив на доопрацювання проект змін в закон "Про столицю". Як стало відомо Комерсант-Україна, документ, розроблений Мін'юстом, передбачає призначення глави міської адміністрації президентом і відмову від прямих виборів мера. Останній пункт є спірним - з ним незгодні навіть представники Партії регіонів.
Затвердження законопроекту про внесення змін до закону "Про столицю України - місто-герой Київ" було внесено до порядку денного засідання Кабміну першим пунктом, проте схвалити документ, розроблений Міністерством юстиції, уряду не вдалося. Як пояснив прес-секретар прем'єр-міністра Віталій Лук'яненко, у членів уряду виявилися "різні підходи і різні бачення" запропонованого документа. Він також додав, що при доопрацюванні проекту його автори повинні будуть врахувати думку киян. Окремо Лук'яненко відзначив, що прем'єр як і раніше налаштований на зміну системи влади в столиці, оскільки невдоволений результатами роботи нинішнього керівництва.
В розпорядженні Комерсант-Україна опинилася пояснювальна записка до законопроекту, представленого на засіданні міністром юстиції Олександром Лавриновичем. Головне нововведення в цьому документі - скасування посад мера Києва і секретаря Київради і створення замість них посад голови і заступників глави міської ради, які обиратимуться на засіданні Київради з числа його депутатів. Повноваження керівника виконавчої влади переходять до голови Київської міськдержадміністрації (КМДА), якого пропонується призначати указом президента за поданням Кабміну.
Передбачається, що глава КМДА керуватиме також виконкомом Київради. Фактично це означає відмову від прямих виборів керівника міста.
"Мотив законопроекту очевидний. Партії регіонів потрібно отримати всю повноту влади в країні, а для завершення картини їм не вистачає лише Києва, - вважає директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов. - В Партії регіонів немає кандидата, який би міг перемогти на всенародних виборах, а в Київраді вирішити питання набагато легко - технологія 'тушок' вже відпрацьована".
Тим часом в Партії регіонів (ПР) ці пропозиції сприйняли неоднозначно. Так, глава київської міської організації ПР народний депутат Василь Горбаль заявив, що виступає проти скасування всенародних виборів мера. "Мені дуже не подобається, що дискусія про систему влади в Києві у нас пов'язана з особою чинного мера. Свого часу ми вже робили таку помилку, прийнявши закон 'Про столицю' під конкретну людину - мера Олександра Омельченка".
Про категоричне неприйняття ідеї відмови від всенародних виборів заявляють навіть опоненти Леоніда Черновецького. "Я позитивно ставлюся до розділення повноважень мера і глави КМДА, але не можна порушувати питання про позбавлення киян права обирати свого мера. Кияни ніколи не допустять цього. Якщо буде потрібно - збиратимемо підписи, ініціюватимемо місцевий референдум з цього питання", - сказав депутат Київради Дмитро Андрієвський, один з лідерів блоку Кличка.
Горбаль не бачить проблеми в тому, що всередині його партії немає єдиної думки з приводу системи управління в столиці. За його словами, одночасно розглядаються питання про модель влади в Києві і про систему виборів до місцевих рад. "Упевнений, що до літа обидва ці закони будуть прийняті в першому читанні, а у вересні ми поставимо крапку і приймемо їх в цілому", - заявив народний депутат.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас