Нацбанк збився з курсу долара — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк збився з курсу долара

Валюта
11659
Вчора Нацбанк вперше за півтора місяці вийшов на міжбанк з продажем іноземної валюти. Регулятор пропонував її по завищеному курсу - 7,95 грн/$, пояснивши це прагненням протестувати ситуацію на ринку. Банкіри відзначають, що бажаючих купити валюту за такою ціною не знайшлося, а ринок відреагував на дії НБУ неадекватно - курс долара впав до 7,86/7,91 грн/$.
Вчора несподівано для банкірів Національний банк змінив стратегію роботи на міжбанківському валютному ринку. Останні півтора місяці регулятор скуповував іноземну валюту, знизивши курс інтервенцій до 7,924 грн/$. Це дозволило йому в березні купити $1 млрд і наростити резерви до $25 млрд. Проте вранці 7 квітня НБУ вийшов на міжбанк з продажем долара по 7,95 грн/$. Котирування американської валюти, які у вівторок закрилися на рівні 7,921/7,925 грн/$, відразу впали до 7,86/7,91 грн/$. Після цього Нацбанк вийшов на ринок вже з покупкою по 7,924 грн/$.
Керівник групи радників голови НБУ Валерій Литвицький повідомив агентству "Інтерфакс-Україна", що таким чином в Нацбанку хотіли "ідентифікувати настрої ринку" і дати йому сигнал "про рух курсу в перспективі в об'єктивному напрямі". Приблизна сума покупки валюти НБУ склала $50 млн.
Проте банкіри не побачили логіки в цих діях. "Нацбанк півтора місяці лише купував валюту. Напевно, вони вирішили змінити політику, але в який бік, так ніхто і не зрозумів, - сказав заступник голови правління 'Дочірнього банку Сбербанку Росії' Дмитро Золотько. - Не знаю, кому Нацбанк продавав. 'Нафтогаз' вже купив валюту. Можливо, тепер НБУ мінятиме і офіційний курс долара. Досі багато хто вважав 7,925 грн/$ справедливим курсом". На 8 квітня офіційний курс долара знижений на 0,1 копійок - до 7,924 грн/$.
"Раціонального пояснення продажу Нацбанком валюти по такому курсу немає, можливо, комусь потрібна така ціна", - вважає казначей одного з крупних банків. Не можна раціонально пояснити чекання уряду, який в умовах стабілізації валютного ринку прогнозує в проекті держбюджету на 2010 рік підвищення курсу долара. За словами заступника міністра фінансів Тетяни Єфименко, через дефіцит платіжного балансу курс складе 8,3-8,7 грн/$. Відзначимо, що два тижні тому віце-прем'єр Сергій Тігіпко заявляв, що в проекті бюджету буде закладений курс 8 грн/$.
Можливо, в НБУ намагалися переламати тенденцію до зміцнення гривні і підвищити курс долара, вважають експерти. "Нацбанк вирішив продати долар по 7,95 грн., але валюту ніхто не купував, тому що ринковий курс був 7,91 грн/$. Можливо, таким чином регулятор хотів підняти курс долара, але у нього нічого не вийшло", - сказало джерело в крупному банку з іноземним капіталом. У НБУ добилися протилежного результату. "Пропонуючи банкам валюту за ціною вище ринкової, в НБУ сподівалися, що їм удасться вплинути на поведінку гравців.
Швидше за все, інтервенція НБУ мала просигналізувати, що найближчим часом регулятор чекає зміни балансу попиту і пропозиції валюти на міжбанку, - відзначає аналітик ІК BG Capital Віталій Ваврищук. - Це, у свою чергу, могло змусити гравців притримати валюту, щоб продати її по вигіднішому курсу трохи згодом і вирівняти ситуацію на ринку. Регулятор навряд чи розраховував, що реакція ринку буде протилежною, і гривня значно зміцниться на міжбанку". Котирування долара на закритті склали 7,88/7,91 грн/$.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас