Raben складує проекти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Raben складує проекти

Фондовий ринок
891
Українська дочка міжнародної логістичної групи Raben (Нідерланди), компанія "Рабен Україна", купила в компанії Prologis Group of Companies частину складського комплексу, що орендувався компанією, в Броварському районі Київської області і розташовану поруч земельну ділянку.
"Покупцем частини складського комплексу площею 20 тис. кв. м і сусідньої земельної ділянки площею близько 13 га з дозволом на будівництво виступила компанія Raben, що надала продавцеві найбільш прийнятні умови. ця операція стала першою інвестиційною трансакцією на ринку комерційної нерухомості Києва після більш ніж півторарічного затишшя", - повідомила в минулу п'ятницю компанія Colliers International, яка представляла продавця, - Prologis Group of Companies. Комерційні умови операції не розголошуються.
Як писали "ЭИ", останні декілька операцій в складському сегменті були в 2008 р. Так, компанія Akron придбала в Eurocon і Vicus логістичний комплекс Baltic Logistic Park площею 46 тис. кв. м за $7 млн., а в GLD Invest - складський комплекс East Gate Logistic за $53 млн.
"До моменту операції 20 тис. кв. м території складу класу А під Броварами належали компанії, а решту 20 тис. кв. м ми орендували в Prologis Group of Companies. Після того, як Prologis Group of Companies вирішила вийти з українського ринку і продати свій єдиний складський об'єкт в Україні, "Рабен Україна", зважаючи на запланований розвиток, прийняла рішення про покупку даного об'єкту", - пояснив "i" директор ТОВ "Рабен Україна" Анджей Козловськи. За його словами, на даний момент в активі компанії 40 тис. кв. м складу класу А, а також 5400 кв. м першого професійного крос-дока в Україні.
Оцінити точно суму операції не береться жоден експерт. "Говорити зараз про якусь ціну - це просто пальцем в небо. Все залежить від того, яких фінансових труднощів зазнавав девелопер і як терміново і для чого йому потрібні були гроші. Плюс - порівнювати зараз немає з чим. Це фактично перша операція", - розповів один з гравців логістичного ринку на правах анонімності.
"Додатковою стимул-реакцією при ухваленні рішення про покупку стала і сьогоднішня ситуація на ринку української складської нерухомості, а саме - прийнятний рівень цін. Придбана нами разом з частиною складу земельна ділянка призначена під подальше розширення логістичного комплексу під Броварами. Якщо в ринку будуть потреби в складських площах, то в майбутньому ми готові інвестувати в будівництво. Якщо говорити про точні терміни освоєння даної ділянки, поки ми не готові їх озвучити", - пояснив Анджей Козловськи.
Водночас ринок складської нерухомості в 2009 р. переживав не кращі часи. За даними дослідження Knight Frank Ukraine, в минулому році попит на складські площі (особливо з боку торговельних і логістичних операторів) зменшився більше ніж у два рази в порівнянні з 2008 р. До грудня вакантність у сегменті зросла до 30% проти 10% показника в грудні 2008 р. Орендні ставки знизилися на 40%. Найбільше падіння спостерігалося в першому півріччі, коли ставки впали на 30% в порівнянні з IV кварталом 2008 р. "Більшість власників складів, що будуються, з готовністю 75%, і які не мають попередніх договорів на оренду приміщень, заморозили в 2009 р. будівництво своїх об'єктів. Очікується, що заморожені об'єкти з'являться на ринку не раніше 2011-2012 р., що може уповільнити темпи розвитку сектора після початку зростання економіки", - повідомляє компанія в своєму річному звіті.
Однак логістичні оператори дивляться на ринок оптимістично і констатують поліпшення ситуації. "Судячи з кількості перевезень і операцій, що здійснюються компанією ASSTRA в Україні в 2010 р., можна судити про пожвавлення економіки. Дана інвестиційна трансакція є ще одним доказом того, що фінансова криза поступово відступає і економічна ситуація в країні нормалізується", - розповів Фелікс Херсонський, начальник управління маркетингу і продажів ASSTRA Logistics AG.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас