"Ъ": Ціни не вийшли зростом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Ціни не вийшли зростом

Казна та Політика
502
Темпи зростання споживчих цін в березні несподівано сповільнилися в два рази - до 0,9% - завдяки гальмуванню зростання цін на продукти харчування. Попри підвищення в квітні цін на бензин, експерти чекають подальшого зниження місячних темпів інфляції. Це дозволяє їм розраховувати на те, що інфляція за підсумками року може виявитися навіть меншою, ніж в 2009 році.
Споживча інфляція в березні склала 0,9%, повідомили вчора в Держкомстаті. Порівняно з показниками січня-лютого - 1,8-1,9% - сталося різке уповільнення темпів зростання цін. Березневий показник виявився найнижчим з листопада минулого року і навіть нижчим, ніж інфляція березня 2009 року (+1,4%). У результаті за I квартал 2010 року ціни зросли на 4,7%, тоді як за аналогічний період минулого року - на 5,9%.
Як і в попередні місяці, основним джерелом інфляції виступали ціни на продукти харчування. Але швидкість їх подорожчання впала втричі - з 3,5% в лютому до 1,3%. Після значного подорожчання в попередні два місяці, в березні подешевшав цукор (на 3,9%). Але доки це не позначилось на вартості кондитерських виробів (+3,5%). Також в березні подешевшали рослинні олії і жири (-0,3%) і м'ясні продукти (-0,1%). Значне зростання цін було зафіксоване лише на яйця (+8,1%) і фрукти (+7,1%). "Зниження цін на цукор викликане світовою кон'юнктурою. Можна чекати, що найближчим часом світові ціни впадуть - максимум на 25%.
Але через нестачу цукру на українському ринку зниження внутрішніх цін буде помірнішим", - зазначає директор консалтингової компанії AAA Сергій Наливка. За його словами, найближчими місяцями можна чекати стабілізації цін на більшість продуктових груп, а зниження цін можливе лише на м'ясо (завдяки сезонному здешевленню курятини) і яйця.
Жодна група непродовольчих товарів і послуг в березні не подорожчала більше 1%. Незмінними виявилися ціни на послуги ЖКГ, а ціни на одяг і взуття підвищились лише на 0,1%. Побутова техніка і автомобілі подешевшали на 0,2%. Виключенням стали паливно-мастильні матеріали - зростання на 1,1%, хоча вже повідомлялося про зростання роздрібних цін на бензин в кінці березня на 4-4,5%. Заступник директора НДЦ "Психея" Геннадій Рябцев вважає, що світові тенденції подорожчання нафтопродуктів прискорять ціни в квітні - до 5%.
В найближчі місяці аналітики прогнозують поступове гальмування інфляції. "Березневе зниження інфляції показало, що високі показники початку року пояснюються логістичними труднощами, викликаними холодами. Тепер можна чекати, що темпи інфляції продовжуватимуть знижуватися і найближчими місяцями складуть близько 0,5%", - сказала аналітик ІК Gainsfort Research Євгенія Ахтирко. Для порівняння: у квітні і травні 2009 року інфляція складала 0,9% і 0,5% відповідно.
В свою чергу показник I кварталу дає підставу сподіватися, що за підсумками року показник інфляції може бути навіть меншим урядового прогнозу - 13,1%. "Під час переговорів з МВФ видно, що уряд не готовий різко підвищувати ціни на газ для населення, тим більше зараз, коли ведуться переговори про зниження закупівельних цін на імпортний газ. Це дозволяє чекати, що значного підвищення тарифів на послуги ЖКГ в нинішньому році не буде, а показник інфляції буде менший, ніж в 2009 році", - зазначає аналітик ІК Concorde Capital Микита Михайличенко. Торік споживча інфляція склала 12,3%.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас