"Ъ": Кабмін наслідує бюджетну традицію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Кабмін наслідує бюджетну традицію

Казна та Політика
664
Уряд Миколи Азарова в перший місяць роботи не зміг кардинальним чином змінити ситуацію з наповненням держбюджету. У березні до загального фонду надійшло на 3,5 млрд грн. менше запланованого, зокрема, через збільшення планів наприкінці місяця. Експерти вважають, що невиконання планів може не дозволити владі виконати свої обіцянки з лібералізації податкового законодавства.
Попри обіцянкам Кабінету міністрів вести відкриту бюджетну політику і відновити щоденний моніторинг виконання бюджету, до вечора 6 квітня Держказначейство так і не оприлюднило показники виконання загального фонду держбюджету в березні і за результатами I кварталу. У відомстві лише повідомили, що минулого місяця бюджет не виконаний. За даними джерела, близького до відомства, в січні-березні до загального фонду держбюджету надійшло 39 млрд грн., що становить 85,5% від передбаченого тимчасовим розкладом (недобір - 6,6 млрд грн.). Державна податкова адміністрація (ДПАУ) і Держмитниця змогли виконати плани на 81% (перераховано 18,5 млрд грн.) і 84% (17,4 млрд грн.) відповідно.
Із врахуванням того, що фактичні надходження в січні-лютому склали 25,2 млрд грн., в березні бюджет отримав 13,8 млрд грн. Це менше плану на 3,56 млрд грн., сказало джерело. Недобір з митних платежів склав 2,6 млрд грн. (зібрано 6,65 млрд грн.). Глава Держмитниці Ігор Калетник на телефонні дзвінки не відповідав, а джерело в центральному апараті пояснило, що імпорт активізувався не настільки, аби виконати плани. "А НАК 'Нафтогаз України' перерахувала всього 200 млн грн.", - додав чиновник. ДПАУ перерахувала до загального фонду 5,22 млрд грн., недобравши 2,01 млрд грн. За словами джерела в адміністрації, бюджетний розклад був збільшений Мінфіном на 1,5 млрд грн., і плани перевиконані лише з податку на прибуток - на 291 млн грн., до 971,3 млн грн. Не змогли податківці зібрати в повному обсязі ПДВ (замість 5,9 млрд грн. мобілізовано 3,74 млрд грн.) і акциз (замість 1,41 млрд грн. - 1,25 млрд грн.). Не дивлячись на обіцянки ліквідовувати заборгованість із повернення ПДВ, в березні з бюджету відшкодований рекордно низький обсяг коштів - лише 380 млн грн. За інформацією, за три місяці приріст ПДВ в перевірках збільшився на 6,6 млрд грн. - до 28,4 млрд грн. В той же час різко впав обсяг заявок на відшкодування, уточнили у ДПАУ.
Експерти зменшення кількості заявок на відшкодування ПДВ пов'язують із скороченням експорту, оскільки через щомісячне вимивання обігових коштів підприємства були змушені припинити зовнішньоекономічні операції. Директор департаменту Інституту бюджету і соціально-економічних досліджень Артем Рудик називає й інший чинник: якщо врахувати, що половина з прострочених до повернення сум є фіктивною, то з приходом нового керівництва ДПАУ припинилася подача незаконних заявок на відшкодування.
Корегування планів не у бік зменшення, що було характерне для уряду Юлії Тимошенко, а збільшення доходів означає, що чекати лібералізації податкового законодавства і зниження податкового навантаження бізнесу не варто, зазначають експерти. "Окрім як видавлювати гроші з економіки в період її стагнації, нічого кращого придумати уряд не може. Але дати більше, ніж це можливо, економіка не зможе", - вважає старший економіст центру "CASE-Україна" Володимир Дубровський. За словами Рудика, те, що колишня опозиція раніше критикувала, тепер сама активно практикує, тому різко збільшити доходи бюджету в короткостроковій перспективі проблематично. "Необхідні реформи. Але якихось готових рішень, про які так багато заявлялося в передвиборчу кампанію, як виявилось, немає", - упевнений Дубровський.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас