"Нафтогаз" підтверджує рішення Стокгольмського арбітражу про виплату 197 млн дол RosUkrEnergo — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз" підтверджує рішення Стокгольмського арбітражу про виплату 197 млн дол RosUkrEnergo

Енергетика
1154
Рішення Стокгольмського арбітражного суду за позовом швейцарського газотрейдера RosUkrEnergo до Національної акціонерної компанії (НАК) "Нафтогаз України" про виплату українською газовою монополією позивачеві $197 млн стосується спірних питань взаємин в 2008 році, повідомили агентство "Інтерфакс-Україна" в прес-центрі НАК.
"Сума в сім разів менша, ніж була в позові, в якому RosUkrEnergo вимагало сплати "Нафтогазом" $1,4 млрд", - підкреслили в прес-центрі.
В той же час про результати судових розглядів із спірних питань взаємин двох компаній в 2009 році інформація доки відсутня, додали в нафтогазовому холдингу.
Як повідомлялося, в Стокгольмському арбітражі тривають слухання взаємних суперечок між НАК "Нафтогаз України" і RosUkrEnergo, які 28 серпня 2009 року були об'єднані в одну справу. Згідно із оприлюдненими в листопаді минулого року даними НАК, арбітражне рішення з ініційованого швейцарською компанією ще в квітні 2008 року позову очікується в другому кварталі 2010 року.
Вперше "Нафтогаз України" повідомив про судову суперечку з RosUkrEnergo в кінці березня 2009 року. За словами першого заступника глави правління НАК Ігоря Діденка, швейцарський газотрейдер висунув позови про нарахування НАК пені і штрафних санкцій у розмірі $600 млн, $55 млн і $20 млн. У свою чергу, "Нафтогаз України" подав до RosUkrEnergo зустрічні позови на $62 млн, $118 млн.
На той момент, за даними української газової монополії, RUE не подавала до Стокгольмського суду позов про законність заволодіння "Нафтогазом України" на початку 2009 року 11 млрд куб. м природного газу, що раніше належать газотрейдеру. Пізніше в ЗМІ з'явилася інформація, що RUE збільшило претензії до "Нафтогазу" до $8,26 млрд з 11 млрд куб. м природного газу.
Крім того, про позов до міжнародного суду проти України з приводу законності заволодіння "Нафтогазом" 11 млрд куб. м природного газу заявив акціонер RosUkrEnergo - контрольована українським підприємцем Дмитром Фірташем Centragas, якій належить 50% RUE. Це компанія мотивує свої дії Енергетичною хартією.
В "Нафтогазі" і уряді Юлії Тимошенко, що пішов у відставку 11 березня, вважали претензії Centragas до уряду некоректними, оскільки ні Кабмін, ні НАК не мають жодних договірних відносин із цією компанією.
Загальна сума судових претензій до "Нафтогазу України", згідно з його даними, за станом на 5 листопада 2009 року, становила 10 млрд грн. в судах українських юрисдикцій і 28 млрд грн. ($3,5 млрд) в судах зарубіжних юрисдикцій.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас