Прийшов новий продавець держмайна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прийшов новий продавець держмайна

Казна та Політика
887
Уряд продовжує роздавати привабливі крісла в органах держвлади. З подачі Кабінету міністрів Верховна Рада призначила нових керівників Фонду держмайна (ФДМ) і Антимонопольного комітету (АМКУ).
Прихід нових чиновників став компромісом між економічними інтересами учасників правлячої коаліції. Верховна Рада призначила нових керівників низки ключових відомств. Регіонали закріпилися на ниві боротьби з монополіями, призначивши Олексія Костусєва главою АМКУ, а завідувати приватизацією доручили комуністам - за квотою Компартії ФДМ очолив Олександр Рябченко.
Попереду великий розпродаж
Призначення головою ФДМ Олександра Рябченка було найбільш дискусійним питанням засідання Ради - останні два тижні він виконував обов'язки керівника фонду на посаді першого заступника голови. До свого призначення в Кабмін Рябченко очолював Міжнародний інститут приватизації, управління власністю та інвестицій.
Новий голова фонду, який зібрав при голосуванні 245 голосів депутатів, отримав посаду за квотою КПУ. Незважаючи на те, що комуністи активно виступають проти приватизації держмайна, Олександру Рябченко доведеться поповнити державну скарбницю за рахунок продажу підприємств не менш ніж на 10 млрд. грн. Прикметно, що решта посад, які мають відношення до приватизаційної тематиці, також займають ставленики КПУ - комітет Ради з економічної політики очолює депутат-комуніст Олександр Ткаченко, а спеціальну контрольну комісію Ради з питань приватизації - член фракції Компартії Євген Мармазов (в 2002-2006 рр.. працював радником групи "Енергетичний стандарт - Україна", яку асоціюють з Костянтином Григоришиним).
Олександр Рябченко заявив, що його відомству вдасться поповнити скарбницю на 10 млрд. грн. за рахунок приватизації. "Перше, що буде виставлено на продаж, - це" Луганськтепловоз ", який буде продано через 75 днів. Друге підприємство, яке буде запропоновано потенційним покупцям, - "Укртелеком", але з ним ситуація складніша. Розраховуємо продати обидва підприємства в цьому році" , - заявив голова ФДМ. Для продажу решти інвестиційно привабливих об'єктів, зазначив Рябченко, знадобиться більше часу. Зокрема, "перспектива продажу Одеського припортового заводу залежить від рішення уряду", конкретизував чиновник.
Стартова ціна "Луганськтепловозу", за словами голови фонду, складе понад 400 млн. грн., а "Укртелекому", якщо його виставлять на продаж, - близько 7 млрд. грн.
Втім, опозиція передрікає суперечки між новим відповідальним за приватизацію і першими особами Кабміну. Екс-глава ФДМ Олександр Бондар (депутат Ради від НУ-НС) звернув увагу на конфлікт нового керівника фонду з першим віце-прем'єром Андрієм Клюєвим. "Олександр Рябченко в кінці березня в статусі в.о. голови ФДМ підписав довіреність новим членам наглядової ради "Турбоатома", призначеним за квотою фонду, відсторонити керівника підприємства Віктора Суботіна. Цей його крок суперечив з постановою Кабміну та розпорядженням Андрія Клюєва", - нагадав Бондар . Конфлікт двох чиновників, за словами депутата, вдалось врегулювати, але не виключено, що він може виникнути знову.
Олександр Бондар зазначив: щоб держава отримала кошти від приватизації, виставляти підприємства на продаж потрібно вже зараз. "Укртелеком" продається з 2000 р., і традиційно його знімають з продажу особи, які отримують неформальні доходи з підприємства ", - сказав екс-голова фонду.
Новий - старий головний антимонопольник
Олексій Костусєв, який рідко з'являється в стінах Верховної Ради, нервово курсував у кулуарах з самого ранку четверга. За інформацією "ЭИ", в разі непризначення до Антимонопольного комітету, Костусєв готував собі запасний аеродром - крісло мера Одеси. Він вже балотувався на цю посаду у 1994 р., але програв. Втім, шанси впливати на портове місто у новопризначеного голови АМКУ є - за деякою інформацією, на посаду мера планує балотуватися його син Олексій Гончаренко.
Після того, як кандидатура Костусєва отримала підтримку 242 депутатів Ради, він, повернувшись у звичне для нього крісло голова АМКУ, зазначив, що реалізація антимонопольної політики буде спрямована на випередження негативних явищ в економіці. "Ми поставили за мету дати бій картелям та зловживанням, очистити країну від монопольного самоуправства. Для мене як для православної людини дуже знаково, що рішення про моє призначення Верховна Рада прийняла саме в чистий четвер", - цитує слова Олексія Костусєва прес-служба АМКУ. Опозиція, у свою чергу, вважає, що у своїй роботі Олексій Костусєв буде керуватися не в останню чергу своїми політичними симпатіями до регіоналів.
Депутат від БЮТ Дмитро Шлемко, член комітету Ради з економічної політики, нагадав, що Олексія Костусєва не могли звільнити з посади голови АМКУ при прем'єрі Юлії Тимошенко: "Він досидів свій семирічний термін, нічим не запам'ятався, окрім стрибків цін на бензин в Україні, в той час коли світові ціни на нафту впали ". За словами депутата, Олексій Костусєв буде дотримуватися лінії Партії регіонів "і підтримувати економічні інтереси спонсорів регіоналів".
Ольга Куришко
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас