УКБС проти розширення кола осіб, яким банки повинні розкривати банківську таємницю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

УКБС проти розширення кола осіб, яким банки повинні розкривати банківську таємницю

Казна та Політика
377
Асоціація "Українська кредитно-банківська Спілка" за результатами експертного аналізу проекту Закону "Про внесення змін до деяких законів країни" (розміщеного на сайті ДПАУ) звернулася до Голови Державної податкової адміністрації України із проханням надати відповідне доручення про зняття з розгляду цього законопроекту, що є неприйнятним для платників податків. Оскільки істотно підсилює адміністративний тиск на підприємницький сектор України та нівелює комерційну й банківську таємницю.
Передбачене в законопроекті розширення кола осіб, щодо яких банки повинні розкривати банківську таємницю поставить податкові органи в більш привілейоване положення в питаннях отримання зазначеної інформації щодо інших державних органів (МВС, прокуратура, СБУ). А запропоноване законопроектом закріплення права податкових органів отримувати за будь-яким запитом будь-яку інформацію, що містить банківську таємницю, завдасть значної шкоди діяльності фінансово-кредитним установам та їх клієнтам - юридичним і фізичним особам. Це призведе до нівелювання комерційної та банківської таємниці, як основи довіри населення до банківської системи України, і збільшення частки тіньової економіки.
Крім того, проектом запропоновані зміни до Закону України "Про державну податкову службу в Україні", спрямовані на подвоєння термінів планових і позапланових виїзних податкових перевірок, які суперечать зусиллям уряду України із спрощенняя умов підприємницької діяльності, і значно погіршать умови адміністрування податків в Україні, які й без того, за оцінками Світового банку, є одними з найгірших у світовій практиці.
Аналізуючи запропоновані в проекті зміни в Закон України "Про державну податкову службу в Україні", УКБС вважає, що збільшення термінів проведення перевірок, можливість їх зупинки на невизначений термін спрямовані на створення надзвичайного режиму роботи підприємств у національній економіці та значному падінні їх продуктивності, а тому є неприйнятними. Для оптимізації і підвищення ефективності роботи податкової служби необхідно застосувати альтернативні підходи. Зокрема, спрощення податкової системи та адміністрування податків й істотне зниження фіскального тиску.
"На сьогодні український бізнес повинен сплатити в середньому 147 податків, що відволікає від продуктивної діяльності приблизно 736 годин щорічно. І при цьому кількість перевірок пропонується збільшити, - зауважує генеральний директор Асоціації "Українська Кредитно-Банківська Спілка" Галина Оліфер. - Експерти УКБС відзначають відсутність у проекті законодавчої рівноваги. Адже встановлення тотального контролю над платниками податків не передбачає режиму збереження посадовими особами фіскальних органів банківської таємниці. За порушення якого встановлюється кримінальна відповідальність.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас