На "Дитячу лікарню майбутнього" знову збирають гроші — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На "Дитячу лікарню майбутнього" знову збирають гроші

Казна та Політика
474
Міжнародний добродійний фонд "Україна 3000" починає другу кампанію із збору коштів на гучний проект "Дитяча лікарня майбутнього" - унікальну ультрамодерну лікарню для лікування онкохворих дітей.
Про це голова правління Міжнародного добродійного фонду "Україна 3000" Олександр Максимчук і голова правління Добродійного фонду "Дитяча лікарня майбутнього" Віра Павлюк написали в статті для "Дзеркала тижня".
"Розуміючи, що в умовах кризи можливості держави можуть бути обмежені, фонд "Дитяча лікарня майбутнього" почне другу кампанію збору коштів, зокрема, активніше збираючи ресурси за кордоном. Крім того, можна залучити інвесторів і операторів, які управляли б лікарнею через створення державно-приватного партнерства, як це робиться в світі, або за процедурою концесії з певними інтересами держави", - говориться в матеріалі.
Максимчук і Павлюк нагадали, що в 2006 році під час телемарафону було зібрано понад 262 мільйони гривень добродійної допомоги.
"Кошти на лікарню надходили від фірм і компаній, робочих колективів, простих громадян. Але левова частка з вказаних 262 мільйонів - майже 94% - була задекларована найбільшими благодійниками. Серед них - добродійні фонди, крупні підприємства, банки і багаті люди. Трохи більше 6% надійшло від інших юридичних і фізичних осіб, з них близько 3 мільйонів 600 тисяч гривень - через СМС", - пишуть організатори проекту.
При цьому вони зазначили, що доки не всі крупні благодійники надали проекту обіцяні кошти. Так, Сергій Тарута (ІСД) задекларував передати проекту 15 мільйонів доларів, проте виконати зобов'язання доки не зумів, Костянтин Жеваго із задекларованих 10,1 мільйона гривень перерахував 6,775 мільйонів, а Едуард Шифрін надав 3 мільйони гривень із 5 мільйонів обіцяних.
Разом з тим, виконують свої зобов'язання фонд Ріната Ахметова "Розвиток України", який фінансує проект на суму в 12,8 мільйона доларів, Джеймс Темертей (Northland Power Inc., що надав 1 мільйон доларів), Борис Колесников (передав 1,5 мільйона доларів), Володимир Костерін (АКБ "Рансбанк, надав 0,5 мільйона гривень), Вадим Новінський (ЗАТ Смарт-холдинг, надав 4,0 мільйона доларів) і Віктор Пінчук (фінансує проект на суму в 10 мільйонів доларів).
В матеріалі, опублікованому "Дзеркалом тижня", вказується також, з чим пов'язана затримка в будівництві Дитячої лікарні майбутнього. За словами організаторів, провиною всьому - бюрократія. Для початку будівництва необхідно було отримати 211 дозволів, що зайняло 1374 дні.
"З весни 2006 року, коли була озвучена ідея будівництва ДББ, до теперішнього часу добродійний фонд Дитяча лікарня майбутнього отримав 211(!) дозволів, рішень, узгоджень, протоколів, експертних висновків та інших документів, які дозволили техніці вийти на майданчик. Понад 200 чоловік поставили свої підписи під цими документами", - пишуть керівники проекту, зазначаючи, що процес отримання дозвільної документації все ще не завершений.
Проект також зіткнувся з багатьма формальними перешкодами. "Наприклад, багато актуальних для ДЛМ питання регулюються Державними будівельними нормами 1970-х років. Напевно, у той час вони були обґрунтованими. Але все міняється, з'являється нове устаткування (томографи, лінійні прискорювачі і так далі), нові стандарти будівництва, скажімо, операційних відділень, які не можна "втиснути" в застарілі радянські рамки", - - пишуть організатори проекту, - Аби зрушити справу з місця, доводилося розробляти пропозиції, обґрунтовувати їх по всій чиновницькій будівельній вертикалі і добиватися ухвалення рішень про особливий статус - експеримент".
Крім того, виникли проблеми із відведенням ділянки під будівництво. "Як виявилось, окрім Земельного кодексу (документ, норми якого - прямої дії) існує безліч інших підзаконних актів і директивних листів, які регулюють цю сферу. Добре, якщо відомо, які інстанції за що відповідають. Частіше ж трапляється так, що ті або інші питання прямо не відносяться до компетенції жодного з дозвільно-регулюючих органів або підпадають під юрисдикцію відразу декількох", - пишуть керівники проекту.
"Інший приклад. Для виконання низки санітарно-гігієнічних вимог по ДЛМ ми змушені були звертатися в Голосіївську районну СЕС в Києві, Київську міську СЕС, центральну службу СЕС, а на завершення ще і в галузеву СЕС Державного управління справами, до якого відноситься Клінічна лікарня Феофанія, замовник будівництва", - додали організатори.
Як відомо, за початковим планом, Дитяча лікарня майбутнього повинна була відкритися ще минулої весни. Але за чотири роки, які минули з часів збирання коштів на цей проект, не закладений навіть фундамент об'єкту.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас