Експерти МВФ продовжать дискусії з питань фіскальної політики України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти МВФ продовжать дискусії з питань фіскальної політики України

Казна та Політика
367
Міжнародний валютний фонд (МВФ) має намір продовжити дискусії з питань фіскальної політики України, повідомляється в прес-релізі представництва МВФ за підсумками роботи місії фонду, яка перебувала в Києві з 24 березня по 2 квітня з метою обговорення економічної політики країни, яка могла бути підтримана в рамках програми stand-by.
"Місія досягла значного прогресу в розумінні того, якими є пріоритети уряду в рамках бюджету на 2010 рік. Також значний прогрес був досягнутий в обговоренні заходів по зміцненню довіри до банківської системи, у тому числі за рахунок своєчасного завершення рекапіталізації банківської системи і подальшого удосконалення законодавчо-нормативної бази. Проте, низка запитань, зокрема, що стосуються фіскальної політики, залишаються неврегульованими. Впродовж наступних тижнів дискусії з цих питань продовжаться", - відзначив постійний представник МВФ в Україні Макс Альєр, слова якого наводяться в прес-релізі.
В повідомленні відзначено, що за оцінкою експертів місії, економічний прогноз для України покращується, спостерігаються ознаки поступового відновлення економічного зростання.
"Дефіцит рахунку поточних операцій зменшився, курс національної валюти в цілому стабільний, а базова інфляція, хоча все ще і висока в порівнянні з багатьма іншими країнами, знижується", - відзначається в прес-релізі.
МВФ восени 2008 року прийняв рішення про виділення Україні кредиту близько $17 млрд в рамках програми stand-by. З трьох виділених траншів на загальну суму майже $11 млрд перший у розмірі $4,5 млрд в листопаді 2008 року отримав Нацбанк, проте вже другий, в травні 2009 року, у розмірі $3 млрд був поділений навпіл між НБУ і урядом, а третій, в серпні, на $3,5 млрд повністю пішов уряду, щоб полегшити виконання бюджету і закупівлю природного газу.
Виділення четвертого траншу в розмірі $3,8 млрд було заплановане на листопад 2009 року за підсумками третього перегляду програми. Місія Фонду завершила роботу в Києві в кінці жовтня минулого року, проте не зробила позитивної заяви про завершення перегляду. МВФ неодноразово публічно відзначав, що чекає формування консолідованої позиції української влади в питанні реалізації антикризових дій і прийняття держбюджету на 2010 рік.
За час після отримання третього траншу уряд України також використовував близько $2,1 млрд за рахунок конвертації отриманих від Фонду в кінці серпня - на початку вересня спеціальних прав запозичення в рамках розподілу їх між всіма членами МВФ.
Новий уряд заявив про намір відновити співпрацю з Фондом і залучити черговий транш $5 млрд.
Глава МВФ Домінік Стросс-Кан (Dominique Strauss-Kahn) 30 березня 2010 року сказав, що він з оптимізмом оцінює шанси того, що кредитна програма з Україною буде розморожена у зв'язку із зміною ситуації в останній місяць.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас