Нацбанк Чехії: МВФ навмисно підігрів кризу у Східній Європі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк Чехії: МВФ навмисно підігрів кризу у Східній Європі

Казна та Політика
707
Заступник голови Національного банку Чехії Моймір Гампл вважає, що Міжнародний валютний фонд (МВФ) навмисно підігрів кризу в Східній Європі, аби створити ситуацію, за якої регіон був змушений звернутися до МВФ за фінансовою допомогою, повідомляє Reuters із посиланням на австрійські ЗМІ.
"Це просто безглуздо, що саме МВФ прискорив кризу. Це була очевидна спроба викликати необхідність фінансового порятунку всього регіону", - заявив Гампл.
За словами представника чеського Центробанку, до кризи в МВФ практично не було "клієнтів", проте нове керівництво фонду в особі Домініка Стросс-Кана вдало скористалося кризою, аби розширити поле діяльності і збільшити свої фінансові ресурси.
Заступник голови Центробанку Чехії зазначив, що МВФ, як і інші міжнародні організації, перебільшив потенційні ризики західноєвропейських банків в регіоні, ігноруючи той факт, що кредити місцевих "дочок" західноєвропейських банків переважно покриваються за рахунок місцевих депозитів. Наприклад, чеські банки не є боржниками і не "висять на шиї" в своїх материнських компаній за кордоном, підкреслив Гампл. Він додав, що при виникненні локальних проблем східноєвропейські банки самостійно їх вирішуватимуть, не звертаючись за допомогою до банків Австрії, Бельгії або Франції.
"Неправильна інтерпретація даних Міжнародним валютним фондом - це особливо неприємна історія. Після того, як ми втрутилися, МВФ змушений був змінити свої оцінки ризиків у банківській системі", - заявив Гампл.
Говорячи про перспективи приєднання Чехії до єврозони, Гампл зазначив, що країна не квапиться вступати до валютного союзу, тим паче, що чеському Центробанку вдається контролювати інфляцію в країні.
Крім того Гампл підкреслює, що приєднання до єврозони не є панацеєю для європейських країн, що розвиваються. "Деякі помилково вважають, що приєднання до єврозони дозволить їм зітхнути вільно, що у результаті призводить до грецького сценарію", - зазначив він.
Нагадаємо, наприкінці грудня 2009 р. представник європейського департаменту МВФ Марек Белка зазначив, що у 2010 р. для підтримки темпів відновлення будуть потрібні деякі стимулюючі заходи: "Я маю на увазі фінансові і грошово-кредитні заходи, а не бюджетні стимул-реакції". Він також зазначив, що європейський банківський сектор все ще потребує зміцнення.
Восени 2008 р. МВФ, після надання кредиту в 2,1 млрд дол., заявив, що допомога потрібна низці інших країн, у тому числі Чехії, Польщі, Румунії і Болгарії. Також МВФ прийняв рішення надати кредит Угорщини.
Зазначимо, в листопаді 2008 р. МВФ схвалив для України дворічну програму на загальну суму 16,4 млрд дол. Тоді ж фонд виділив Україні перший транш в 4,5 млрд дол. Другий транш кредиту МВФ у розмірі 2,625 млрд дол. був отриманий 14 травня 2009 р. Кошти третього траншу МВФ за стабілізаційною програмою stand-by у розмірі 3,3 млрд дол. Україна отримала 5 серпня 2009 р. З врахуванням цього траншу загальна сума кредитних коштів, виділених Києву за програмою МВФ, становить 10,9 млрд дол.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас