Міфи про Інтернет-трейдинг — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міфи про Інтернет-трейдинг

Фондовий ринок
3633
Сьогодні Україна є лідером за швидкістю виходу фондового ринку з фінансової кризи, показуючи динаміку зростання національного фондового ринку за останні 12 місяців. Так, Індекс українських акцій, що розраховується "Українською біржею", з початок торгів на біржі (26 березня 2009) виріс на 191% (на 31 грудня 2009 року значення індексу досягло 1 455,47 пунктів).
Безумовно, поява на вітчизняному фондовому ринку інтернет-трейдингу, завдяки якому у приватних інвесторів з'явилася можливість здійснювати самостійну торгівлю цінними паперами, також сприяла зростанню. Однак прихід фізичних осіб в електронну торгівлю все ще стримується відсутністю повного розуміння переваг цього виду торгівлі та наявністю цілої низки міфів про інтернет-трейдинг. Зупинимося на деяких.
Міф 1: Біржа - місце обраних
Довгий час поняття фондова біржа у наших громадян асоціювалося із закритим елітарним клубом, вхідний квиток в який мають лише обрані. Думка про те, що кожен має можливість самостійно придбати, а потім продати акції провідних українських підприємств або банків, не могла відвідати голову пересічного громадянина. Тепер така можливість існує. Для цього необхідно укласти договір на брокерське обслуговування з посередником - професійним учасником ринку - on-line брокером, внести гроші на індивідуальний торговий рахунок і почати самостійну торгівлю цінними паперами.
Міф 2: Торгівля на біржі - казино
Існує думка, що торгівля на біржі нічим не відрізняється від азартних ігор і виграш, тобто наявність прибутку від торгів, залежить від талану трейдера і тільки. Однак необхідно розуміти, що рішення на покупку або продаж цінного паперу трейдер приймає самостійно, час прийняття рішення, і, відповідно, сума кінцевого прибутку від угоди безпосередньо пов'язана з майстерністю трейдера, обраної стратегії торгівлі та ступенем розуміння зовнішніх факторів, що впливають на ціну паперів. Кожен крок успішного трейдера має справу з точним розрахунком, заснованим на різних методах прогнозування ціни. В даний час існує велика кількість таких методів аналізу ринку і ухвалення рішень: фундаментальний аналіз, технічний аналіз, математичне моделювання та інші. При бажанні освоїти їх може кожен.
Міф 3: Трейдер - математик з вищою освітою
Ще одним помилковим судженням є те, що трейдер обов'язково повинен мати як мінімум економічну, а ще краще математичну освіту для розуміння повноти процесу інтернет-трейдингу і освоєння програмного забезпечення, за допомогою якого здійснюються торгові операції. Однак як показує західний досвід, де інтернет-трейдинг з'явився більше десяти років тому, електронною торгівлею успішно займаються як люди, що мають пряме відношення до фінансової сфери і відповідно профільну освіту, так і підприємці, держслужбовці, вчителі, студенти, пенсіонери і домогосподарки. У кожного свої цілі і завдання торгівлі і кожен сам визначає ступінь залученості в ринок. Професійним трейдером може стати кожен, необхідно лише займатися самоосвітою і набирати практичні навики. Тим більше, що сьогодні, українські on-line брокери сприяють трейдерам-початківцям, пропонуючи різні форми навчання основам біржової торгівлі та специфіці програмного забезпечення.
Міф 4: Інтернет-трейдинг вимагає багато часу
Торговий день на біржі, дійсно, триває повний робочий день. Однак це не означає, що трейдеру необхідно безперервно відстежувати ситуацію на ринку і бути постійно залученим в торговий процес. Для здійснення покупки або продажу цінних паперів, трейдеру достатньо кілька годин на тиждень, а при стратегії довгострокових інвестицій, і кілька годин на кілька місяців, - для аналізу біржової інформації та прийняття рішення. Сама угода проводиться за долі секунд.
Зовсім не обов'язково присвячувати інтернет-трейдингу багатогодинний робочий день. Трохи вільного часу для огляду аналітичної інформації та здійснення торгових операцій буде достатньо, щоб отримати дохід від торгівлі акціями.
Міф 5: Торгівля цінними паперами потребує великих капіталовкладень
Слово "інвестиція" мимоволі асоціюється з великим капіталовкладенням, тим більше, коли це стосується інвестицій у цінні папери. Однак для того, щоб почати торгувати на біржі за допомогою інтернет-трейдинга не потрібно великого стартового капіталу. Початківцю трейдеру достатньо кількох тисяч гривень для початку торгівлі та розуміння функціонування ринку. При цьому ризики трейдера мінімальні. Деякі вітчизняні брокери сьогодні не ставлять обмежень за сумою грошових коштів, необхідних для входження на ринок, тим самим даючи можливість кожному почати самостійну торгівлю на біржі незалежно від суми стартового капіталу.
Міф 6: Прибуток йде на оплату послуг брокера
Наявність компанії-посередника при здійсненні торгових операцій з цінними паперами, безперечно, передбачає сплату комісії за надання посередницьких послуг. Однак з вибором оптимального тарифу, максимально враховує стратегію конкретного інвестора (обсяг торговельних операцій і частоту їх проведення), сума комісії може бути істотно мінімізована.
Сьогодні український фондовий ринок представлений списком із більш ніж 20-ти on-line брокерів, що надають послугу інтернет-трейдингу, що створює конкурентне середовище на вітчизняному фондовому ринку. Безсумнівно, одним з вирішальних чинників для клієнта при виборі брокера є тариф. Тарифна політика on-line брокерів у цілому, а саме розробка тарифних планів для інвесторів з різними потребами і тенденція до зниження тарифів на брокерські послуги, істотно мінімізує транзакційні витрати трейдера. Комісія на брокерські послуги на національному фондовому ринку є відносно низькою і суттєво не впливає на потенційну прибуток трейдера, так як обчислюється десятими, і навіть сотими відсотків від обігових коштів.
Крім надання технічної можливості для здійснення торгівлі через інтернет, on-line брокер забезпечує клієнтів всебічної інформаційно-аналітичною підтримкою для можливості прийняття трейдером обґрунтованих біржових рішень.
На закінчення хочеться зазначити, що сьогодні кожен може почати самостійно торгувати на біржі, маючи лише комп'ютер, підключений до інтернету і бажання працювати. Інтернет-трейдинг - це не тільки оптимальні умови для організації власного бізнесу, що не вимагає спеціальних професійних навичок і великих капіталовкладень, а й можливість одержання високого додаткового доходу.
Тетяна Манько, керівник департаменту масових комунікацій on-line брокера "Сігніфер Онлайн"
За матеріалами:
УБ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас