Китай готовий змінити курс юаня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай готовий змінити курс юаня

Валюта
900
Китай може змінити курс своєї національної валюти після візиту лідера країни Ху Цзіньтао до США. Таку заяву зробив сьогодні новий радник Центробанку КНР Лі Даокуй. Ні Пекіну, ні Вашингтону не потрібна різка ревальвація юаня, проте зростання його курсу допоможе приборкати інфляцію і реформувати експорт, наводить слова Лі Даокуя агентство Reuters.
При цьому, за його словами, необхідні зміни "мають бути здійснені у відповідний час". Радник Центробанку також підкреслив, що питання зміни валютних курсів залежатиме і від запланованого на квітень візиту лідера КНР в США. "Якщо переговори пройдуть успішно, ми можемо внести зміни відповідно до внутрішніх умов в Китаї", - підкреслив Лі Даокуй.
Впливовий у КНР економіст Лі Даокуй був нещодавно призначений одним із трьох радників китайського Центробанку. Новими членами комітету з грошово-кредитної політики Народного Банку Китаю також стали Хя Бін і Чжоу Цирень. Ще на початку цього тижня Лі Даокуй зазначав, що "для того, аби ослабити тиск на Пекін з боку Заходу, Піднебесній необхідно самій прийняти рішення про ревальвацію національної валюти". За його підрахунками, зробити це необхідно до вересня. "Інакше, ці політичні суперечки відносно курсу юаня можуть мати довготривалі наслідки", - підкреслював економіст.
США та інші партнери Пекіну давно чекають, коли уряд Китаю дозволить юаню зрости відносно долара, що допомогло б стимулювати торгівлю. Недооцінений юань дає конкурентну перевагу китайському експорту - драйверу економічного зростання КНР. В той же час ревальвація юаня підвищила б купівельну спроможність китайських громадян і позитивно вплинула б на внутрішній попит, вважають експерти.
Візит голови КНР Ху Цзіньтао до США відбудеться 12-13 квітня в рамках саміту з ядерної безпеки, який відбудеться у Вашингтоні. США, що сумнівалися в приїзді китайського лідерачерез суперечності довкола Тайваню, сприйняли цю новину зі схваленням.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас