Ірландія створює поганий банк — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ірландія створює поганий банк

Казна та Політика
358
Уряд Ірландії оголосив про плани викупити банківські активи, що знецінилися, і перевести їх в створене в кінці 2009 р. Національне агентство із управління активами (NAMA). Передбачається, що до поганого банку будуть переведені активи ірландських банків номінальною вартістю EUR81 млрд. Це становить близько 20% кредитного портфеля ірландського банківського сектора і майже половину ВВП Ірландії.
Ірландія переведе в поганий банк кредити, видані під час буму на покупку або будівництво нерухомості 10 найбільшим девелоперським компаніям, яким загрожує банкрутство. Унаслідок кризи вартість нерухомості в Ірландії впала на 50%, тому уряд викупить ці активи в найбільших банків з великим дисконтом (в середньому 47%). Від величини дисконту залежатиме, скільки ще капіталу знадобиться ірландським банкам і чи потрібно буде їм знову звертатися до уряду за допомогою.
Скупка кредитів проходить поетапно і завершиться до лютого 2011 р. Оплачуватися викуп поганих активів буде держоблігаціями, які підлягають обміну на готівкові кошті в Європейському центральному банку. NAMA керуватиме придбаними активами до того моменту, поки вони знов не подорожчають після чого станеться їх продаж приватним інвесторам. Проте аналітики вважають, що уряду знадобиться значний час, аби згодом продати придбані акції місцевих банків: на відновлення їх вартості можуть піти роки.
Спочатку на баланс NAMA перейде група активів вартістю EUR16 млрд., проте з врахуванням дисконту держава заплатить за них EUR8,5 млрд. У програмі викупу активів братимуть участь п'ять банків: EBS, Irish Nationwide, The First Bank of Ireland, Anglo Irish і Allied Irish Banks. Для кожного з них дисконт визначатиметься індивідуально, в межах 35-58%.
Міністр фінансів Ірландії Брайан Леніхан повідомив, що на першому етапі найбільший обсяг коштів буде наданий Allied Irish Banks, який на цьому тижні отримає EUR8,3 млрд. Другим за обсягами необхідної допомоги виявився Bank of Ireland (EUR2,7 млрд.). Правда, на відміну від своїх конкурентів він заявив про намір знайти ці кошти з приватних джерел. Значні вливання також отримає банк Irish Nationwide (EUR2,6 млрд.).
Очікується, що за весь період дії програми викупу активів Allied Irish Banks передасть поганому банку NAMA активи вартістю EUR24,1 млрд. зі свого кредитного портфеля в EUR129 млрд., Bank of Ireland - EUR15,5 млрд. з EUR135,5 млрд., Anglo Irish Bank - EUR28,4 млрд. з EUR72,3 млрд., Irish Nationwide - EUR8,3 млрд. з EUR10,5 млрд., а Еbs Building Society - EUR0,8 млрд. з EUR17,0 млрд.
Із врахуванням істотного дисконту банкам буде потрібно вливання капіталу. Продаж активів, які навіть знецінилися, призведе до того, що банки будуть змушені списати частину коштів як збиток, а тому перестануть відповідати вимогам, що висуваються, до достатності капіталу. У результаті банківському сектору буде потрібно біля EUR32 млрд., з яких до EUR24 млрд., як очікується, надасть держава.
В результаті частка держави в капіталі ірландських банків може істотно зрости. За оцінками експертів, частка уряду в капіталі Allied Irish Banks виросте до 70%. Bank of Ireland може стати державним на 40%.
Крім того, ірландські регулюючі органи заявили про підвищення нормативу капіталу першого порядку до 8%, що перевершило прогнози учасників ринку, що побоювалися підвищення до 7%. Інвесторів стурбувало повідомлення про те, що уряд готується оголосити про крупніший дисконт в рамках першого траншу кредитів, що викупляються в банку, що може вплинути на рівень капіталу, який буде необхідний банкам в майбутньому, і, як наслідок, на збільшення частки держави в акціонерному капіталі, яка буде необхідно для підтримки нормативних вимог.
"В ірландському банківському секторі склалася дуже непроста ситуація, проте добре те, що держава приймає реальні заходи, а не топчеться на місці. Уряд обрав вельми агресивну політику вирішення проблем, що склалися, - така тактика призведе до того, що значна частина банківського сектора буде націоналізована", - говорить експерт Economist Intelligence Unit Джейсон Керейан.
Експерти побоюються, що основну частину коштів, яких потребують ірландські банки, покриє держава, що може вплинути на оцінку суверенних ризиків інвесторами. Ірландія, яка займає друге місце в єврозоні після Греції за розміром дефіциту бюджету (11,7% ВВП; 2009 р.), вже прийняла заходи із фіскального посилення, зокрема - в грудні 2009 р. вельми жорстко були скорочені виплати в державному секторі, що позитивно позначилося на довірі інвесторів до уряду.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас