МВФ заявляє про значний прогрес на переговорах з Україною — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ заявляє про значний прогрес на переговорах з Україною

Казна та Політика
612
Україна і Міжнародний валютний фонд (МВФ) досягли значного прогресу в переговорах з питання відновлення фінансування, проте декілька запитань залишаються невирішеними, повідомив заступник директора департаменту зовнішніх зв'язків Фонду Геррі Райс.
"Хоча значний прогрес був досягнутий в багатьох сферах, низка запитань залишається невирішеною. Ми продовжимо наші дискусії з урядом у найближчі тижні", - сказав він під час традиційного брифінгу в МВФ, що проводиться у Вашингтоні раз в два тижні.
Рейс уточнив, що, як і планувалося, місія повернеться у штаб-квартиру Фонду в п'ятницю і надасть звіт про підсумки переговорів в Києві.
Як повідомлялося, місія МВФ працює в Києві з 24 березня по 2 квітня і обговорює з українським урядом можливість відновлення програми співпраці з Фондом. За наявною інформацією, неузгодженими залишаються питання розміру і способів фінансування дефіциту держбюджету і Пенсійного фонду, а також фінансового оздоровлення НАК "Нафтогаз України".
МВФ восени 2008 року прийняв рішення про виділення Україні кредиту близько $17 млрд в рамках програми stand-by. З трьох виділених траншів на загальну суму майже $11 млрд перший у розмірі $4,5 млрд в листопаді 2008 року отримав Нацбанк, проте вже другий, в травні 2009 року, у розмірі $3 млрд був поділений навпіл між НБУ і урядом, а третій, в серпні, на $3,5 млрд повністю пішов уряду, аби полегшити виконання бюджету і закупівлю природного газу.
Надання четвертого траншу у розмірі $3,8 млрд було заплановано на листопад 2009 року за підсумками третього перегляду програми. Місія Фонду завершила роботу в Києві наприкінці жовтня, проте не зробила позитивної заяви про завершення роботи. МВФ неодноразово публічно зазначав, що чекає формування консолідованої позиції української влади в питанні реалізації антикризових дій і прийняття держбюджету на 2010 рік.
За час після отримання третього траншу уряд України також використав близько $2,1 млрд за рахунок конвертації отриманих від Фонду в кінці серпня-початку вересня спеціальних прав запозичення в рамках розподілах їх між всіма членами МВФ.
Новий уряд заявив про намір відновити співпрацю з Фондом і виділити черговий транш $5 млрд.
Голова МВФ Домінік Стросс-Кан 30 березня 2010 року сказав, що він з оптимізмом оцінює шанси того, що кредитна програма з Україною буде розморожена у зв'язку зі зміною ситуації в останній місяць.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас