США невдоволені торговими бар'єрами Китаю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США невдоволені торговими бар'єрами Китаю

Казна та Політика
396
Китай продовжує використовувати нетарифні торговельні бар'єри, такі як податкові вирахування і квоти, які дискримінують промислові і сільськогосподарські товари зарубіжного виробництва. Такі висновки містяться у щорічній доповіді Торговельного представництва США.
Доповідь разом із двома новими повідомленнями про технічні бар'єри для промислового і сільськогосподарського експорту з'явилась в період загострення відносин між Вашингтоном і Пекіном через валютну політику КНР і його кампанії за заміщення імпорту, передає Reuters.
Правда експерти звертають увагу, що у щорічному посланні, яке було сьогодні представлено конгресу, не згадується китайська валютна політика. "Це може розчарувати демократів, які вимагають, аби адміністрація Барака Обами чинила тиск на Пекін з цього питання, - вважає експерт White & Case Скотт Лінсиком. - Це дає мені надію на те, що валютне питання не буде зведено до чогось на зразок торговельної війни "зуб за зуб".
Тут варто зазначити, що Вашингтон вже впродовж довгого часу звинувачує Китай в маніпулюванні національною валютою, оскільки він штучно утримує курс юаня на низькому рівні, що утрудняє конкуренцію для американських фірм. Політики наполегливо вимагають, аби президент під час піврічної доповіді, запланованої на 15 квітня, офіційно назвав Китай "валютним маніпулятором". У свою чергу Піднебесна відкидає звинувачення у валютному маніпулюванні і загрожує відповісти торговельною війною, якщо на китайські товари будуть накладені мита.
Між тим доповідь Торговельного представництва порушує проблеми, що давно викликають занепокоєння в американських компаній. До їх переліку входять виробництво контрафактної продукції, експортні субсидії і податкова політика, які роблять ігрове поле сприятливішим для Китаю.
Крім того, автори документа пишуть про "хворобливі питання" - цензуру в інтернеті і технічні заходи, які дискримінують зарубіжні компанії, що працюють в Китаї. "Китайський уряд може щонеділі випускати список заборонених пошукових термінів або заборонених сайтів, практично без пояснень або можливостей для апеляції, ставлячи компанії, що працюють через інтернет, в уразливе становище", - говориться в доповіді.
Також експерти б'ють на сполох з приводу китайської урядової політики закупівель. "З'явилась тривожна тенденція, - прагнення Китаю стимулювати внутрішні інновації за рахунок зарубіжних інновацій і технологій", - пишуть аналітики.
Демократ Сандер Левін, голова постійного бюджетного комітету Палати представників зазначає, що урядова політика закупівель повинна стати пріоритетним питанням для торговельного представника США Рона Кірка. "Я чекаю спільної роботи з послом Р.Кірком, аби гарантувати, що Вашингтон робить всі необхідні і належні заходи, аби знищити бар'єри, описані в доповіді", - підкреслив Левін.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас