Обсяг золотовалютних резервів України перевищив 25 млрд доларів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обсяг золотовалютних резервів України перевищив 25 млрд доларів

Банківські метали
701
Обсяг золотовалютних резервів Національного банку України (НБУ) за станом на кінець березня ц.р. склав 25,125 млрд. дол. (на кінець лютого - 24 млрд. 148,1 млн. дол).
Як повідомляє кореспондент УНІАН, про це розповів керівник групи радників голови Нацбанку України Валерій Литвицький на прес-конференції в четвер.
"Ми купуємо валюту не для того, щоб зафіксувати курс. Ми купуємо, тому що ми хочемо підтримати адекватну грошову пропозицію, адекватну у фазі розігрівання економіки, ми купуємо для того, щоб поповнити міжнародні валютні резерви. 25,125 млрд. дол. - такі наші резерви. Це практично той рівень, який ми мали рік тому, - на 400 млн. дол. менше", - пояснив Литвицький.
При цьому він підкреслив, що на відміну від минулого року, ці кошти не запозичені, а отримані від продажу валюти населенням, нерезидентами і експортерами.
Відносно стану монетарних агрегатів, Литвицький повідомив, що за станом на 29 березня ц.р. монетарна база в Україні з початку минулого місяця зросла на 4,1%, торік за березень - на 2,3%. З початку року зростання монетарної бази склало 1,8%, торік за січень-березень - "мінус" 4,9% по монетарній базі.
Зростання грошової маси з 1 по 29 березня склало - 2%, торік за березень - "мінус" 1%. З початку року маса зросла на 0,6%, а торік за січень-березень вона зменшилась на 9,6%.
Говорячи про прогнозний рівень економічного зростання України, Литвицький висловив думку, що за підсумками року необхідно орієнтуватися на зростання ВВП 3-4%. При цьому він назвав недостатньо амбітними урядові прогнози з інфляції в 2010 році на рівні 13,1%.
"Я запропонував би варіант наступний, як мінімум інфляцію орієнтувати на рівні менше рівня попереднього року 12,3%, як максимум, аби вона не виходила з показника, який вимірюється двозначним числом. Максимум - менше 10%, мінімум - менше, ніж торік", - сказав Литвицький.
Представник Нацбанку вважає, що можливе підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги може бути нейтралізоване за своїм впливом на інфляцію шляхом зниженням попиту на інші товари і послуги, а також зниженням інфляції і інших сегментах.
"50% споживчого кошика - це продовольчі товари. Якщо уряд і всі, хто причетний до ухвалення рішень, зможуть направити тенденцію руху продовольчих товарів не на підвищення, а хоч би на утримання стабільного курсу, не говорячи вже про зниження цін, ми зможемо нейтралізувати підвищення тарифів", - сказав Литвицький.
Також він вважає прийнятним планування дефіциту державних фінансів України в 2010 році на рівні 6,7% від ВВП. Експерт також висловився за доцільність передбачити можливість щоквартального перегляду держбюджету.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас