Fitch підтвердив довгострокові рейтинги Києва на рівні "В-", прогноз "негативний" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Fitch підтвердив довгострокові рейтинги Києва на рівні "В-", прогноз "негативний"

Казна та Політика
387
Fitch Ratings підтвердило рейтинги м. Києва: довгострокові рейтинги в іноземній і національній валюті на рівні "B-" з "негативним" прогнозом і короткостроковий рейтинг в іноземній валюті "B". Про це повідомляє прес-служба рейтингового агентства. Одночасно агентство знизило національний довгостроковий рейтинг міста з рівня "AА-(ukr)" до "A(ukr)". Прогноз із національного довгострокового рейтингу - "негативний".
Рейтингові дії відображають підвищення ризиків рефінансування, схильність до валютного ризику, а також погіршення бюджетних показників міста і позицію ліквідності, що скоротилася. Рейтинги також враховують статус міста як столиці України і його добре диверсифіковану економіку. "Негативний" прогноз відображає підвищення ризиків рефінансування із боргових зобов'язань із погашенням 15 липня 2011 р. і невизначені перспективи з бюджету міста на 2010 р., який ще належить затвердити.
Прямий борг міста підвищився до 5,6 млрд грн. на кінець 2009 р., або 47,3% поточних доходів (2008 р. - 33,1%). Прямий борг значною мірою складається з номінованих в доларах США довгострокових облігацій, що є участю в кредиті, на загальну суму 700 млн дол., що піддає місто валютному ризику.
У Києва попереду рефінансування 50% прямого боргу в липні 2011 р., включаючи внутрішні кредити на суму 1,2 млрд грн. і облігації, що є участю в кредиті, на 200 млн дол. З врахуванням позиції ліквідності, амортизація боргу в майбутньому значно збільшить тиск в плані рефінансування на його бюджет. Умовний ризик в Києва є помірним і обумовлений, головним чином, боргом компаній держсектора міста.
Статус Києва як столиці України продовжить підтримувати його рейтинги, оскільки Fitch вважає, що здатність міста отримати доступ до короткострокової ліквідності від національного казначейства є сприятливим чинником стосовно ризику рефінансування, що підвищився. Економіка столиці є диверсифікованою і забезпечує широку податкову базу для бюджету Києва, при цьому підтримуючи показники добробуту вище середнього рівня по країні. На Київ припадає 18,9% ВВП країни, і його економіка відчує сприятливу дію при можливій стабілізації національної економіки в 2010 р.
Показники виконання бюджету в міста істотно погіршились у 2009 р. при негативному значенні операційної маржі в -8,7% порівняно з позитивним показником в 15,1% в 2008 р. На операційних доходах Києва негативно позначилася негативна макроекономічна ситуація в Україні, яка призвела до збільшення дефіциту до руху боргу до 16,2% всіх доходів в 2009 р. (2008 р. - 14,5%). Місту довелося радикально скоротити капітальні витрати, які знизилися до 8,8% в 2009 р. відносно 30,2% в 2008 р. Fitch зазначає, що місто не прийняло бюджет на 2010 р., а це ще більше ускладнює виконання бюджету і негативно впливає на бюджетний процес.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас