Подорожчання газу накрутило продовольчі ціни у Вірменії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Подорожчання газу накрутило продовольчі ціни у Вірменії

Енергетика
416
Вірменія платитиме за російський газ з 1 квітня 180 доларів за 1000 кубометрів замість колишніх 154. Раніше компанія "Армросгазпром" (частка російського "Газпрому" в її статутному капіталі становить 80 відсотків, частка уряду Вірменії - лише 20 відсотків) звернулась до Комісії із регулювання громадських послуг із заявкою про перегляд тарифів для кінцевих споживачів. Комісія нові тарифи затвердила.
З 1 квітня населення Вірменії платитиме за кубометр газу 132 драма замість колишніх 96, а для великих підприємств тариф встановлений у розмірі 243 доларів за 1000 кубометрів, підвищившись на 28 доларів. Таким чином, ціна на газ для населення підвищилася більш ніж на 37 відсотків. І це притому, що закупівельна ціна на російський газ збільшилась лише на 17 відсотків.
Невідворотним наслідком цього кроку вже сьогодні можна назвати соціальну напруженість, викликану прогнозованим зростанням цін на споживчих ринках Вірменії. В умовах, коли безробіття зростає, спостерігається зростання міграції, і унаслідок кризи наполовину зменшились приватні трансферти з-за кордону. А оскільки велика частина населення практично жила на ці гроші, зростання цін серйозно ударило по гаманцях споживачів.
Ще напередодні подорожчання тарифів на газ Національна статистична служба країни повідомила про підвищення вартості практично всіх товарів і послуг. Продовольство подорожчало більш ніж на 5 відсотків, одяг і взуття - на 10 відсотків, платні послуги - майже на 10,5 відсотка. Наприклад, м'ясопродукти подорожчали майже на 10 відсотків, а риба - більш на 60, цукор більше ніж на на третину (34,8%). Кілограм м'яса птиці в Єревані коштує так само, як у Німеччині - близько 3 євро, хоча мінімальна заробітна плата у Вірменії становить лише 76 доларів на місяць, а середній розмір пенсій - не перевищує 65 доларів.
Відповідь на це питання для економічних оглядачів країни стала риторичною. Серед перших причин називаються монополія на експорт багатьох товарів. Цукор, борошно, крупи і масло до країни завозить лише одна людина - депутат парламенту Самвел Алексанян. На думку аналітиків, уряд не зробив нічого для нівеляції різниці обсягу експорту і імпорту, зменшення залежності економіки від приватних трансфертів, диверсифікації економіки, а також в боротьбі з корупцією.
Що стосується власне нових цін на російський газ, то, на думку головного редактора незалежного економічного тижневика "Діловий експрес" Едуарда Нагдаляна, якщо закупівельна ціна на російський газ зросла на 17 відсотків, можна було б обмежитися підвищенням ціни для населення на тих самих 17 відсотків. Тим більше що частка населення в загальному вжитку газу, за його словами, становить лише 36 відсотків.
Як сказав кореспондентові Deutsche Welle Едуард Нагдалян, претензії газівників на те, аби до цих 17 відсотків були додані курсові відсотки (коливання на ринку валют) в повному об'ємі, невмотивовані. Експерт зазначив, що 3 роки тому переглядались тарифи на газ у бік зменшення через 30-відсоткове зміцнення курсу драма. Комісія тоді не пішла проти газівників і наважилася зменшити тариф для населення лише на 9 відсотків.
Крім того, газівники пояснюють підвищення тарифів необхідністю компенсації реалізованих інвестицій "Армросгазпромом" в мережу. Таке пояснення, вважає Едуард Нагдалян, також викликає подив. "Це те ж саме, що сказати: я хочу побудувати нову бензоколонку в моїй мережі, тому підвищую ціни на бензин на всіх інших, але ж споживачі не зобов'язані фінансувати нові інвестиції компанії - це не їх бізнес", - говорить експерт, підкреслюючи, що сам факт використання цього аргументу "вселяє сумніви відносно якості всієї аргументації "АрмРосгазпрома".
Поки ціни зростають, люди у Вірменії не припиняють винаходити все нові способи заощадження грошей. І не особливо покладаючись на власний уряд, чекають, коли вийдуть з глобальної кризи Росія, США і Європа - саме звідти йде левова частка приватних трансфертів, що дозволяють виживати громадянам країни.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас