Росія втрачає газові ринки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія втрачає газові ринки

Енергетика
2408
Це пов'язано із відстроченням реалізації проекту розробки Штокманівського газоконденсатного родовища в Баренцевому морі.
Заступник голови Мінприроди РФ Сергій Донський вважає, що Росія втрачає газові ринки. "Вже фактично втрачений такий ринок збуту, як США. Подальші відстрочення можуть призвести до втрати позицій на ринку газу в Європі", - сказав він.
У свою чергу заступник голови "Газпрому" Олександр Медведєв упевнений, що російський зріджений природний газ (ЗПГ) стане конкурентоспроможним на ринку США через п'ять-десять років. Він нагадав, що рада директорів компанії Shtokman Development прийняла рішення виділити в окремий етап в рамках першої фази будівництво пускового комплексу для постачання трубопровідного газу, куди увійдуть морський комплекс видобутку, трубопровід на берег і установка підготовки газу. Остаточне інвестиційне рішення про виробництво трубопровідного газу планується прийняти в березні 2011 р., а про виробництво ЗПГ - до кінця того ж року.
На думку акціонерів компанії, цей підхід дозволить почати видобуток газу для постачання трубопроводом у 2016 р. і забезпечити виробництво ЗПГ в 2017 р. (До кризи планувалося, що видобуток палива для постачань газопроводом почнеться 2013 р., а виробництво ЗПГ - в 2014 р).
Ліцензією на розробку Штокманівського родовища володіє дочірнє підприємство "Газпрому" - "Севморнефтегаз". А розробляє проект компанія Shtokman Development, в якій газовій монополії належить 51%. Ще 25% володіє французька Total, а 24% - норвезька StatoilHydro.
До 2009 р. російська газова монополія займала лише 0,5% американського ринку. Влітку минулого року в "Газпромі" заявляли, що мають намір збільшити свою частку до 10%. Настільки масштабні плани були пов'язані з освоєнням Штокмавського родовища, де планувалося побудувати завод із виробництвПГ з обсягом випуску в 7,5 млрд. куб. м газу на рік.
Восени 2009 р. розташована в США Gazprom Marketing&Trading USA (GMT USA), що входить до групи "Газпром", оголосила про початок торгівлі природним газом на території США. Тоді ж стало відомо, що "Газпром" незабаром розраховує розпочати торгівлю в Північній Америці і зрідженим газом. На початку 2010 р. GMT USA отримала дозвіл Федеральної енергетичної комісії США на щоденний імпорт 200 тис. куб. м ЗПГ через термінал Cove Point в штаті Меріленд.
Щоб GMT USA могла почати імпорт ЗПГ, "Газпрому" необхідно побудувати заводи із зрідження природного газу в Росії. Перший такий завод відкрився в лютому 2009 р. в рамках проекту "Сахалін-2", який може імпортувати до США 1,3 млрд. куб. м зрідженого газу. Інші джерела постачань досі невідомі. Зазначимо, запаси Штокманівського родовища по категорії С1 складають 3,8 трлн. куб. м газу і 53,3 млн. т газового конденсату.
Між тим однією із основних причин затримки освоєння родовища багато хто називає різке збільшення видобутку сланцевого газу в самих США, через що Північна Америка стала набагато менш залежна від імпорту палива. Цей видобуток став рентабельним завдяки розвитку нових технологій, у тому числі із горизонтального буріння. Зокрема, в 2009 р. в США було видобуто 620 млрд. куб. м газу, що майже на 40 млрд. більше, ніж в Росії.
"Традиційний природний газ витіснятиметься нетрадиційним сланцевим. Частка сланцевого газу в загальному обсязі видобутку може збільшитися до 75-90% вже в найближчі декілька років", - вважає провідний біржовий аналітик банку Barñlays Capital Том Дрісколл.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас