IPO вдається не всім — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

IPO вдається не всім

Фондовий ринок
737
Як пояснив віце-президент із корпоративних фінансів інвестиційної компанії "БГ Капітал" Євгеній Червяченко під час конференції "Залучення капіталу на європейських фондових біржах", привабливих інвестиційних історій високої якості, які можуть розраховувати на успіх, серед вірогідних публічних первинних розміщень - менше 30%.
При цьому, за його словами, 80% компаній, котрі розглядають зараз можливість IPO, - це представники аграрного і харчового секторів, хоча ринок вже перенасичений пропозиціями українських агрокомпаній. "Просто ідею покупки землі вже ніхто не купить. Це можуть бути ідеї експорту, інтеграції", - сказав Червяченко. Втім, за його словами, майже всі претенденти на IPO ринку відомі, і нові цікаві інвесторам компанії серед них практично відсутні.
А ось генеральний директор інвестиційної компанії Concorde Capital Ігор Мазепа вважає, що в поточному році на IPO можуть вийти до 10 компаній із сільського господарства і ресурсного сектора і середній обсяг розміщення складе близько $100 млн. Тобто обсяг первинних публічних розміщень акцій українських емітентів на західних фондових біржах в 2010 р. може скласти приблизно $1 млрд.
Таку саму кількість можливих розміщень, правда, не лише публічних, а з врахуванням private placement, прогнозує керуючий директор "Драгон Капітал" Томаш Фіалу. За його оцінками, кожне із розміщень потягне в середньому $75 млн., а загальна сума залучення може досягти $1,5 млрд.
В свою чергу, член правління інвестиційної групи "Сократ" Володимир Клименко вважає, що загальний обсяг залучення капіталу українськими компаніями через IPO (не включаючи рrivate рlacement) в 2010 р. складе лише $200-250 млн., а кількість операцій - чотири-п'ять. При цьому емітенти представлятимуть сільськогосподарський сектор, виробництво продуктів харчування і будівельних матеріалів і матимуть досить скромні апетити - середня сума операції складе $40-50 млн. "Також ми передбачаємо, що буде здійснено три-чотири приватних розміщення на загальну суму близько $150 млн. у Франкфурті і на менших за капіталізацією майданчиках", - сказав він.
Все інвестиційні банкіри серед найбільш популярних майданчиків називають Варшавську, Франкфуртську і Лондонську біржі. На думку директора підрозділу ринків капіталу інвестиційної групи Altera Finance Максима Шинкаренка, Варшавська фондова біржа (основний і альтернативний майданчики) буде одним із найпривабливіших майданчиків для проведення IPO українськими компаніями в 2010 р.
"Якщоговорити про ліквідність, то Варшава стала лідером за кількістю IPO в 2009 р., обігнавши Лондон та інші імениті фондові біржі Європи, - зазначив він.- На польському ринку сельгоспкомпанії зараз оцінюються краще, ніж компанії-аналоги на інших фондових ринках. Наприклад, в компаній "Кернел" і "Астарта" відношення ціни акцій до EBITDA (прибуток до оподаткування) - сім, в Миронівського хлібопродукту, що розмістився в Лондоні, - чотири". За словами пана Шинкаренка, якщо "Кернел" і "Астарта" вже компенсували і значно підвищили свою початкову вартість при IPO, то компанії на інших фондових майданчиках - в Лондоні, у Франкфурті, навіть у Відні - значно втратили свою вартість.
За оцінками експерта, проводити IPO на Лондонській фондовій біржі в 2010 р. доцільно лише тим українським компаніям, чия капіталізація перевищує $1 млрд., а для NYSE Euronext капіталізація має бути більше $150 млн. "Проте довіра на цьому майданчику до компаній з України обмежена", - зазначив Максим Шинкаренко, уточнивши, що аналогічне ставлення до українського бізнесу на Франкфуртській біржі. "Франкфурт був лідером із приватного залучення капіталу серед українських компаній в попередні періоди часу, зараз вимоги до капіталізації значні, компанія має бути в межах $250-300 млн. для виходу. Багато німецьких інвесторів обпеклися на українських інвестиціях, тому відносяться до України дуже і дуже скептично", - констатував він.
Водночас Варшавська фондова біржа набагато скромніше оцінює майбутній наплив українських емітентів. За словами глави представництва WSE в Україні Юрія Буци, Варшавська фондова біржа прогнозує вихід нових п'яти українських компаній зі своїми первинними публічними пропозиціями на основний майданчик біржі протягом найближчих двох років. Причому всі п'ять компаній, які планують вихід на біржу, є лідерами на своїх ринках. Правда, озвучені цифри не включають запланованих розміщень на альтернативному майданчику. За переконанням пана Буци, інтерес до основного майданчика WSE сьогодні в Україні вищій, ніж до майданчика NewConnect, створеного для виходу невеликих компаній.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас