"Ъ": Україні запропонована непопулярна пенсійна реформа — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Україні запропонована непопулярна пенсійна реформа

17736
Джерело в Кабміні повідомило, що в рамках проекту "Позика на політику реформ" Світовий банк (СБ) запропонував уряду радикальну реформу пенсійного забезпечення з метою зниження навантаження на бюджет і Пенсійний фонд. Пропозиції СБ стосуються зниження максимального розміру спеціальних пенсій, які, зокрема, платять колишнім чиновникам і депутатам (до 6 тис. грн.), скорочення на 50% пенсій працюючим пенсіонерам з високим рівнем доходів і підвищення пенсійного віку до 60 років. Найекзотичнішою пропозицією СБ є введення пенсійного прибуткового податку. Підвищення пенсійного віку і обмеження максимальних розмірів пенсій є і вимогою МВФ, кошти якого необхідні Україні.
Непопулярні реформи, як вважають міжнародні чиновники, єдиний спосіб привести державні фінанси в порядок. У 2009 році, за даними МВФ, реальний дефіцит держфінансів України перевищив $13 млрд (11% ВВП, включаючи небюджетні витрати). У 2010 році уряд планує скоротити дефіцит до $4,3 млрд. За словами глави Мінфіну Федора Ярошенка, дефіцит бюджету Пенсійного фонду в I кварталі 2010 року досяг 29,8 млрд грн. (близько $4 млрд), а дотації з держбюджету - 12,1 млрд грн.
16 березня віце-прем'єр Сергій Тігіпко направив пропозиції СБ на узгодження в міністерства. А 24 березня прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що пенсійний вік збільшений не буде, а в бюджеті на 2010-2011 року "передбачено поступове підвищення соціальних стандартів". Джерело газети "Сегодня" (володіє Ринат Ахметов) в Кабміні відзначило: "Велику частину з цих пропозицій ми прийняти не можемо, наприклад прибутковий податок з пенсій. Це автоматично означало б скоротити всі пенсії на 15%. В Україні лише 3 тис. осіб мають пенсії вище 10 тис. грн. Отже, ефект мінімальний. Або як ми можемо підняти пенсійний вік до 60 років, якщо у нас так довго не живуть?"
Втім, агентство "Інтерфакс-Україна" передало, що уряд все-таки розглядає можливість збільшення пенсійного віку для силовиків, в яких стаж для виходу на пенсію складає 20 років, і жінок. Як пояснило джерело в українському уряді, обговорюється перспектива поетапного збільшення пенсійного віку для жінок з 55 до 60 років - кожні півроку протягом подальших десяти років.
"Документи про збільшення пенсійного віку в МВС не надходили. Можливо, зміни будуть - як показує практика, це питання вже неодноразово порушувалося, але змін в цьому відношенні не сталося", - заявив начальник інспекції по особовому складу департаменту кадрового забезпечення МВС Михайло Дивак. Поки замість радикальних реформ уряд знаходить альтернативні методи наповнення казни. Так, серйозно обговорюється можливість введення податку на розкіш і посилюється боротьба з тіньовими виплатами зарплати на підприємствах. "Рейди податківців збільшилися в рази", - відзначив співрозмовник в уряді.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас