Банки зобов'язані надавати інформацію на вимогу АМК — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки зобов'язані надавати інформацію на вимогу АМК

Казна та Політика
469
За рішенням Вищого господарського суду України, банки зобов'язані надавати інформацію на вимогу Антимонопольного комітету (АМК).
Про це говориться в прес-релізі АМК, переданому УНІАН.
За наданою інформацією, Вищий госпсуд підтвердив правомірність рішення Донецького обласного відділення АМК відносно накладення 15 тис. грн. штрафу на ПАТ "Донгорбанк" за ненадання інформації на офіційний запит у встановлений законодавством термін.
Зокрема, Вищий госпсуд відмовив в задоволенні касаційної скарги ПАТ "Донгорбанк" 2 березня 2010 року. Крім того, суд залишив без змін рішення господарського суду Донецької області і постанову Донецького апеляційного господарського суду.
"Рішення вищої судової інстанції чітко засвідчило правомірність вимог органів Антимонопольного комітету відносно отримання від банківських установ всієї необхідної для проведення дослідження інформації, - повідомив виконуючий обов'язки голови АМК Олександр Мельниченко. - Я сподіваюся, що з цієї справи топ-менеджери банків зроблять правильний висновок і більше не здійснюватимуть дії, які можуть перешкоджати антимонопольним розслідуванням".
Нагадаємо, Донецьке обласне відділення АМК оштрафувало ПАТ "Донгорбанк" за ненадання інформації в квітні 2009 року. Свої дії банк мотивував тим, що запрошувана інформація відносно власників акцій хлібозаводів Донецької області є банківською таємницею.
17 листопада 2009 року Донецький апеляційний господарський суд постановив залишити без задоволення апеляційну скаргу "Донгорбанку", а рішення господарського суду Донецької області - без змін.
15 вересня 2009 року господарський суд Донецької області відмовив в задоволенні позову "Донгорбанку" про визнання недійсним рішення АМК і задовольнив зустрічний позов Донецького відділення АМК відносно примусового стягнення штрафу.
Як повідомляв УНІАН, в листопаді 2009 року Державна податкова адміністрація України (ДПА) ініціювала подачу законопроекту, яким пропонувалося спростити процедуру отримання від платників податків, Національного банку України і комерційних банків інформації про обсяги та обіг коштів на рахівницях суб'єктів підприємницької діяльності, у тому числі про валютну виручку. На сьогоднішній день для отримання таких даних необхідне відповідне рішення суду. ДПА пропонує скасувати цю вимогу. "Користуючись досить широкими трактуваннями визначеного в Законі України "Про банки і банківську діяльність" поняття "Банківська таємниця", банки відмовляють контролюючим органам в наданні практично всіх документів про діяльність клієнтів (наприклад, кредитові, депозитні та інші договори), що практично робить неможливим підтвердження проведених витрат", - наголошувалося в записці пояснення до законопроекту.
У ДПА також вважають, що чинним законодавством надаються певні привілеї українським банкам в порівнянні з іншими платниками податків в частині розкриття інформації про власні операції, пов'язані з визначенням доходів і витрат і, відповідно, з оподаткуванням.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас